pondělí 14. září 2009

Výměna plástů na základě Bailey-ho metody

Ve zprávách v rozhlase jsem zaslechl, že bylo letos zničeno asi 1200 včelstev na základě zjištěného klinického případu moru. Nejvíce postižené oblasti jsou na Moravě, Olomoucko, Jižní Morava, Přeloučsko ale také v Jižních Čechách a případy lze vystopovat v nařízeních krajských veterinárních správ. Potenciálně je ohroženo každé včelstvo každého včelaře, zejména v blízkosti ohnisek. Včely neznají hranic. Mor se šíří nejvíce loupežemi, ale také zalétáváním včel a ze všeho nejvíce mu napomáhají svým neuváženým chováním včelaři. Zanedbáváním prohlídek včel, špatnou hygienou, převážením včelstev a úlů z pozůstalostí, provokací loupeží atd.  Jsem přesvědčen, že normální zkušený velkovčelař, pokud zjistí počínající nákazu, buňku, tak včelstvo i s úlem spálí a bedlivě sleduje ostatní. Určitě s tím neběží na Vet. správu. Případně potom vymění co nejvíce včelích plástů za nové.  Důležité je mor dále nešířit.

Po zkušenostech s důkladnými klinickými prohlídkami stovek podezřelých včelstev si troufám tvrdit, že úroveň hygieny chovu je u nás často velmi špatná. Staří včelaři vůbec nedávají nové plásty s mezistěnami, roky neprohlížejí plodiště . snad z důvodů lenosti, únavy, tělesných indispozic. Případy se zarostlými rámky v budečských úlech nebyly vzácné. Ačkoli jsem dost polemizoval s Rašovskou metodou chovu, kterou prosazuje přítel R. Linhart a spol., musím mu z velké části dát za pravdu. Na doplnění jeho postupů, které uvádí ve svém článku na osel.cz a webu Střední zemědělské školy v Chrudimi, dodávám jednu z metod vyčištění včelstva z Anglie.

Metoda Bailey

Potřebujete k tomu:

  1. Čistou bednu (nástavek) plodiště s čistými rámky a novými mezistěnami
  2. Náhradní mateří mřížku
  3. 2 rámky "atrapy" jako výplň prostoru a tepelná izolace
  4. 3-4 l hustého cukrového sirupu (pokud možno teplý) a krmítko.

Postup

Na jaře na začátku března vyčistěte dno.
Uprostřed března odstraňte prázdné krajní plásty ze starého plodiště. Srazte zbylé rámky a vložte rámkové atrapy do prázdného prostoru. Vložte novou bednu plodiště přímo nad staré, (bez mateří mřížky) s novými rámky vertikálně nad starými a přidejte výplň prostoru - rámky s izolací. Zachovejte nadbytečné nové rámky dokud nebudou potřeba.

Krmte včelstvo 3-4 l sirupem ze stropu nového plodiště. Postříkejte dolní rámky sirupem, aby o krmení včely věděly. Včely nebudou vylučovat vosk z pouze uloženého medu; potřebují přínos. Vyčistěte krycí desku a střechu před výměnou.

Včely se budou přesouvat do nového plodiště a začnou stavět mezistěny. Když bude dost buněk, matka se přesune nahoru a bude klást. Jamile je matka v horní bedně, vložte náhradní mateří mřížku mezi obě bedny, aby se zabránilo matce v návratu dolů. (Ujistěte se, že je matka určitě nahoře!)

Přidejte nové rámky do horní bedny podle potřeby.

Tři až čtyři týdny po vložení mřížky, se všechen plod v dolním plodišti vylíhne; staré dolní plodiště se může odstranit, vosk vytavit a bedna a rámky pečlivě vyčistit (horký louh NaOH, plamen).

Bylo by rozumné v této fázi nahradit dno čistým.

Může být nezbytné nasadit mřížku nad horní plodiště a přidat medník, před odstraněním spodní bedny, jestliže je časná snůška nektaru.

Stále hlídejte zásoby a krmte, je-li potřeba.

Čím větší je těleso úlu, tím více postranních rámků by mělo být odstraněno, aby se přesvědčily včely k přesunu nahoru do většího prostoru. Jestliže je časná snůška řepky v blízkosti, můžete mít nové plodiště plné řepkového medu! Jestli ho můžete odebrat, vytočte to a máte nové plodové plásty!

Pramen

http://www.ydbka.org.uk/March%202006.htm

2 komentáře:

  1. nedostanou ty vcely prujem kdyz se budou na jare krmit cukernym roztokem?

    OdpovědětVymazat
  2. Proč by měly dostat průjem? Pokud jsou zdravé a krmný roztok není kontaminován sporami, a včely netrpí nosemou, tak by neměl být problém. Je to určité násilí na včely, ale něco za něco. Potřebujeme se přece zbavit nakaženého voskového díla, které je zdrojem horší nákazy. Každá léčebná procedura má zpravidla nějaké vedlejší účinky i u lidí.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com