středa 16. září 2009

Novinka proti varoáze?

Na Apimondii byl uveden nový prostředek proti roztočům Varroa.

Varroa je hlavní činitel, který způsobuje zánik včelstev po celém světě. NOD Apiary Products, Canada vyvinul inovativní řešení této krize. "Mite Away™ Quick Strip"/MAQS™ je nová generace prostředku proti Varroa, který zabíjí roztoče nejen na včelách,ale přímo v buňkách plodu, kde se roztoči množí. Je účinný a zabíjí 95% of Varroa pod víčkem. Použitím patentovaného řešení s kyselinou mravenčí, která se přirozeně vyskytuje v modu, na pásku MAQS hubí Varroa a nevytváří kontaminaci uvnitř úlu. Včelaři neměli nikdy takový nástroj jako tento.

Proběhly úspěšné testy na Hawaii a v Kanadě. Nové testy pokračují s novým MAQS v Evropě. Probíhají testy v Angers, Lyonu a Východní Francii. Testy zahrnují testování účinnosti na Varroa, účinky na plod, včely a rezidua v medu. Pozorují se také účinky na spory Nosaemy. První výsledky se očekávají během týdnů a konečné výsledky na začátku roku 2010.

MAQS™ - Mite Away Quick Strip

• zasahuje Varroa tam, kde se rozmnožuje - zabíjí další generaci bez poškozování vyvíjející se včely.

• Snadno se používá - v pásku je kyselina mravenčí. Další zařízení není potřeba. Včelař jednoduše otevře plodiště a položí pásky napříč na rámky. Hotovo.

• Léčení trvá pouze sedm dní celkem.

• Žádná rezidua - aplikovat se dá během snůšky nektaru - bez přerušení před sklizní.

• Testováno úspěšně v teplotách až do 33°C/92°F

• 100% plně kompostovatelný - po aplikaci může být ponechán v úle k likvidaci včelami, nebo se vyjme a kompostuje.

...........

Moje poznámka: Je to nějaký vymakaný Mite-Away II ?

2 komentáře:

  1. V známom princípe účinku KM na klieštika sa dá vylepšiť len regulácia odparu KM v závislosti od vonkajšej teploty. Bude to asi len optimálna odparná plocha, ktorá je najúčinnejšia na zaviečkovaného klieštika a súčasne je šetrná k plodu a mladuškám. Počkajme si na premiéru...

    OdpovědětVymazat
  2. po třiceti letech katastrofálních porážek od varoa, jsem zastánce okamžitého přerušení léčení a nechat přírodu ať to vyřeší sama. Je mnohem geniálnější než homo chemikus.....

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com