středa 26. května 2010

Úbytek včelstev způsobují infekce

Američtí vědci tvrdí, že identifikovali potenciální příčinu kolapsu včelstev (nemoc označovaná CCD).
Tato nemoc má během nedávných několika let na svědomí mnoho včelstev.
Vědci z amerického ministerstva zemědělství říkají, že na vině jsou plísně a rodiny virů.
Jay Evans z výzkumné služby zemědělství říká, že se ukáží tyto dva velmi odlišné patogeny spolu, "existuje významná korelace s kolapsem včelstva".

Daniel Weaver, komerční včelař z Texasu a vedoucí včelařství BeeWeaver vzpomíná na šok, který zažil když otevřel brzy na jaře 2007 a našel je prázdné.

"Byla tam jen matka a deset dvanáct včel v hloučku v rohu. Byly tam zásoby, ale nebyly včely létavky."

Ostatní včelaři v USA, mnozí s dlouholetými zkušenostmi a kteří měli vždy normální zdravé včely, začali zaznamenávat podobný problém zhruba ve stejnou dobu.

Někteří přišli až o 90% včelstev a každý rok od 2006 hlásí průměrné ztráty 30 až 35%.

Plísně a viry

Jakmile včelaři začali bít na poplach, začali vědci hledat příčinu té záhadné nemoci.
Začali sbírat vzorky a vyšetřovat nemocné včely z Kalifornie a Floridy, kde se provádí komerční opylování, a vizuálně kontrolovat známky problému.
Největší záhada bylo to, že posbírané včely nevykazovaly žádné příznaky choroby a vypadaly naprosto zdravé, řekl Evans.

Po vyšetření vzorků vědci zjistili vyšší výskyt plísně Nosema Ceranae.

Ale teprve nedávno se podařilo zjisti, že pokud jsou včely infikovány jak Nosema a také skupinou RNA virů, vede to pravděpodobně ke kolapsu včelstva. Aby dokázali svou teorii o synergii mezi těmito dvěma patogeny, Evans a jeho kolegové se pokusili vyvolat kolaps včelstva uměle.

Víme již jistou dobu, že viry nejsou dobré pro zdraví včel, působí viditelné symptomy, jako paralýzu včel, chvění a neschopnost létat, vysvětlil Evans. Ale aby onemocnělo včelstvo bylo složité.
Musíte nakazit včely jakousi přirozenou úrovní ve srovnáním s tím co se děje v oblasti a pak čekat jak se to promítne na kolapsu nebo zeslabení včelstva.

Zdroje infekce

Jak se dostane CCD na včely? Dr. Evans se domnívá, že infekce se šíří prostřednictvím pylu na květinách. Komerční včelaři převáží včely po celé zemi a pronajímají je zemědělcům na opylení mandlí v Kalifornii, pomerančů na Floridě a borůvek v Maine. Ti je pak přivážejí domů do jiných částí USA. Když včela přenese vir na rostlinu, ostatní hmyz navštěvující květinu se nakazí.
Byli jsme schopni pozorovat viry jak se pohybují v roztoči a předávají se od včel na roztoče.
Pokud jde o plísně tak se přenášejí pomocí hmyzích exkrementů. Nosema klíčí v žaludku včel, prostupuje tělem a vylučuje se výkaly. Nemocné včely se vykálí v blízkosti úlu a včely to náhodou naberou a restartuje se cyklus.

Někteří si ale myslí, že plísně a viry nejsou hlavní příčinou CCD. David Mendes, předseda americké federace včelařů říká, že na prvním místě je imunitní systém včel. Je to také o výživě, zvláště některou potravu včely nejsou schopny zpracovat. Také pesticidy mohou být příčinou problému.

Zdroj článku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com