čtvrtek 13. května 2010

Nový způsob kontroly roztočů Varroa

Originální objev výzkumníků Michigan State University (MSU) by mohl pomoci chránit včely před smrtícími parazity, kteří ničily komerční včelstva.

Výzkumníkům MSU se poprvé podařilo vyrobit v laboratoři proteiny, které pomáhají kanálu iontů sodíku přes buněčné membrány parazitů známým jako roztoči Varroa. Výzkum, používající buněčné žabí vajíčka, také zjistil, že tyto proteiny reagují na chemické látky jinak, než bílkoviny sodíkových kanálů u včel, tedy zjištění, že by to mohlo být klíčem ke kontrole ovládání roztočů.

"Insekticid používaný ke kontrole varroázy, fluvalinát, se zaměřuje na sodíkové kanály roztoče," řekl Ke Dong, profesor entomologie MSU. "Ale roztoči se stávají rezistentní vůči fluvalinátu. Úspěšné vyrábění sodíkových kanálů roztoče v laboratoři dnes umožňuje vědcům vyvinout nové chemické látky, které se zaměřují na sodíkové kanály roztoče, ale nemají vliv na včely."

Fluvalinát paralyzuje roztoče a nakonec ho zabije. Ale kromě problému rostoucí rezistence roztoče, pesticid může poškodit včely a kontaminovat med, pokud není použit velmi pečlivě.

Vědci MSU také našli dvě aminokyseliny v kanálu sodíku roztoče, které činí roztoče odolným vůči tetrodotoxinu, neboli TTX, smrtelnému jedu nalezeném v rybě pufferfish, který není v současné době používán jako insekticid.

"Chemické látky, jako jsou fluvalinat a TTX napadá kanály sodíku u hmyzu a roztočů, a tak tento základní výzkum otevírá dveře pro další aplikovaný výzkum týkající se chemických látek na kontrolu roztoče a jiných škůdců hmyzu," řekl Dong.

Ostatní členové týmu jsou MSU Yuzhe Du, vedoucí výzkumný spolupracovník, Yoshiko Nomura, hostující vědec, Zhiqi Liu, bývalý vědecký pracovník, a Zachary Huang, docent, to vše v oddělení entomologie.

Roztoči Varroa napadli Spojené státy z východní polokoule v roce 1987 a mohou zabít celé včelstvo během roku. Krmí se včelí krví a přenáší viry. Roztoči vyhladily v roce 2004 téměř 50 procent americké komerční včelí populace.

Varroázy může také případně přispívat k nemoci hroucení včelstev, neboli CCD, podle amerického ministerstva zemědělství. Poprvé popsána v roce 2006, CCD je oficiální název pro mizení stovek tisíc včel z úlů celého světa. Vědci nebyli schopni najít příčinu.

"Tito roztoči jsou velký problém pro zemědělství," řekl Huang. "Téměř 80 procent z potravinářských plodin je závislých na opylování."

V Michiganu, ovoce a zelenina v hodnotě 400 milionů dolarů závisí na opylování včely medonosné a med a včelí vosk přidává dalších 5 milionů dolarů na státní ekonomiku každý rok. Celostátně včelí opylení je odpovědné za 15 miliard dolarů na přidané hodnotě plodin, zejména pro speciální plodiny, jako jsou mandle a jiné ořechy, bobule, ovoce a zeleniny, podle USDA. Je odhadováno, že jedno ze tří soust jídla lidí je díky opylování.

Výzkum byl zveřejněn 4. prosince ve vydání The Journal of Biological Chemistry.

MSU výzkum je financován z US Department of Agriculture a projektu GREEEN, Michiganské zemědělské iniciativy na MSU. Výzkum Donga a Huanga je také podporován Michiganskou Zemědělskou Experimentální Stanicí.

Zdroj zprávy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com