čtvrtek 27. května 2010

Opět kontaminovaný a falšovaný med z Asie

Indický med obsahuje antibiotika a stopy těžkých kovů, říká EU
Zdroj zprávy

EU nyní vyhlásila zákaz dovozu indického medu - odkaz

Indie tyto skutečnosti přiznává a vysvětluje:

EU uvádí přítomnost antibiotik a reziduí těžkých kovů v indickém medu a hrozila zákazem dovozu . EU je druhá největší destinace pro export indického medu po USA. Zákaz může dopadnout na jiné exporty do EU které čelí podobným obviněním, včetně reziduí pesticidů. Stává se to politický problém, řekl úředník.

V sázce je celkový indický export do EU v ceně $660 milionů. India vyváží med do více než 60 zemí. Celkový export medu z Indie byl $32.39 milionů v roce 2008-09, čtvrtina ($7.7 million) z toho jde do EU.

Indie bude žádat více času
Ministerstvo obchodu vede naléhavé rozhovory s producenty medu a Export Inspection Council (EIC). Indie by požádala více času od EU k vysvětlení situace. "Máme naději že se to vyřeší. Naše rybářské exporty mají podobný problém v EU, ale řešily to, řekl úředník.

Někteří producenti používají antibiotika pro prevenci bakteriálních nemocí a med z takových včelstev obsahují tato rezidua.

Je to také neznalost přísných standardů v EU na potraviny. EIC posílá pravidelně do EU data týkající se testů vzorků medu který je připraven pro export.

Zaznamenává se zvětšení počtu vzorků, které nevyhověly testům. EU nyní chce zakázat dovozy medu z Indie namísto několika vyškrtnutí toho kdo exportuje kontaminovaný med. Kanada odmítla zásilku Indického medu z údajného falšování třtinovým cukrem, a úředník řekl, "Někteří vývozce dováží falšovaný čínský med, a reexportují ho ilegálně na trhy jako je EU a Kanada. To dává špatné jméno všem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com