čtvrtek 6. května 2010

Apis cerana se šíří v Austrálii

Nové narušení australské biologické bezpečnosti poté, co tým Biosecurity Queensland našel asijské včely blízko oblasti Innisfail 55 mil jižně od Cairns.

Detekce včely A.C 25 mil od nejbližšího známého napadení, je mimo Cairns a Atherton Tablelands regiony a představuje novou výzvu programu vymýcení.

Koordinátor vymýcení Asijské včely Charlotte Greer řekl, že rezident s bydlištěm na předměstí Innisfail u Goondi upozornil Biosecurity Queensland na hnízdo včel v podlaze pod koupelnou.

Poté, co bylo potvrzeno, že se jedná o asijské včely, 24 členný personál se okamžitě soustředil na zničení hnízda v Innisfail na začátek činnosti dozoru.

"Je to opravdu důležité, abychom zjistili, jak včely cestovaly 40 km (25 mil), říká Greer.

"Naše týmy jsou teď tam a hledají další hnízda v této oblasti. Intenzivní práce na vymýcení včel jsou prováděny v prostoru kolem odhalení místa. Věříme, že toto konkrétní hnízdo bylo asi měsíc staré, a že se včely nevyrojily. "

Je to 84-té hnízdo od doby, kdy byl invaze zjištěna, od první detekce asijské včely v Cairns v květnu 2007.

Biosecurity Queensland provádí aktivní eradikační program v Cairns a okolí Aloomba, Goldsborough, Mareeba a Lake Eacham od doby, kdy byly asijské včely poprvé zjištěny.

"My jsme předtím prováděli sledování v oblastech Innisfail a Mourilyan, a reagovali na zprávy z veřejnosti," říká Greer. "Ale tohle je první pozitivní identifikace v oblasti Innisfail."

Biosecurity Queensland říká že bdělost společnosti a veřejné zpravodajství je nezbytnou součástí programu eradikace asijské včely a vyzývá všechny obyvatele, aby dávali pozor na jakékoliv podezřelé včely.

Shrnutí dopadů invaze asijské včely v Austrálii, podle rady včelařského průmyslu Austrálie:

* Ztráta exportu matek a včelích paketů v hodnotě $7.5 mil. / rok

* Ztráta produkce medu, která je snížena o 80% poté, co se objeví a pak se dále sníží, jakmile se usadí v oblasti

* Potřeba dvakrát více evropských včelstev pro opylení všech plodin pro stejný výkon

* Oslabení evropských včelstev loupežemi

* Nelze zvládnout opylování

* Agresivita včel

Alan Harman

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com