čtvrtek 27. května 2010

Světový výzkum apidologů se točí kolem zdraví včel

informuje Apidologie ve zvláštním vydání

Autoři: Marla Spivak a Yves Le Conte

V posledních letech se dostaly rozsáhlé ztráty včelstev do celosvětové pozornosti. Nemoc kolapsu včelstev (Colony Collapse Disorder), zimní ztráty a slabá včelstva jsou přítomny v mnoha včelínech a vedou k velmi vážné situaci pro včelaře a opylování. Špatné zdraví včelstev vyvolalo znepokojení mezi vědci a finančními agenturami, které naštěstí vyústilo podstatným novým vědeckým výzkumem o patologii včely. Mysleli jsme si, že bude příhodné sestavit speciální vydání na zdraví včel a pomoci syntetizovat informace o aktuálním výzkumu na toto téma.

Začneme třemi recenzemi stavu zdraví včel v USA, v Evropě av Latinské Americe. Přehled kde J. Pettis a K. Delaplane zdůrazňuje obrovské úsilí v oblasti výzkumu který probíhá v USA, a je financovaný dvěmi odvětvími Ministerstva zemědělství USA. Přehled od Moritz et al. zdůrazňuje, že stejně přísné výzkumné záměry jsou koordinovány v celé Evropě. Až do teď, zdravotní situace včel v Latinské Americe nebyla dobře zdokumentovaná. R. Vandame a A. Palacio genetika staví proti sobě včely, zemědělské postupy a využívání krajiny v Latinské Americe s průmyslovějšími zeměmi, a předkládá hypotézy `` křehké rovnováhy'', která potkává včely na jižní polokouli Nového světa. Znalosti rozsahlých studií prováděné v těchto regionech mohou pomoci čtenářům zaměřit a koordinovat další úsilí v oblasti výzkumu po celém světě.

Další skupina článků dává přehled dopadů životního prostředí na včelí zdraví: vliv krajiny, výživy, používání propolisu a pesticidů. Politika krajiny a životního prostředí, diskutované N. Desneux et al., jasně ovlivňují dostupné květinové zdroje pro včely, což zase ovlivňuje nutriční stav včel, který byl přezkoumán od R.Brodschneider a K. Crailsheim. Velká pozornost je správně zaměřena na množství a kvalitu pylu k dispozici pro včely v průběhu celého roku, a jak dopadá výživa na včelí imunitní reakci, jejich náchylnost k nemocem, a populaci včelstva. Používání pesticidů, jsou pojednány od R. Johnson et al., Může to mít přímé a letální účinky na včely. Ale objevující se výzkum ukazuje, že subletální a synergické účinky pesticidů mohou být skryté, ale závažné riziko pro včely. Kromě toho mohou kombinované účinky pesticidů, špatná výživa a nemoci být další složky zátěžující včely létavky v našem moderním zemědělství a životním prostředí ve městech. Je jasné, že imunitní systém včel je zatížen bezprecedentním způsobem. Přehled předchozího a současného výzkumu o propolisu od M. Simone a M. Spivak poskytuje pohled na výhody, které jsou často přehlíženy, ale jsou to důležité antimikrobiální látky na sociální ochranu včelstev.

Série článků o patogenech a parazitech včel poskytují nové a velmi zajímavé informace. Zajímavý komplexní přehled o včelích zdraví v Německu, přehled od E. Genersch et al. Dospěly tam k závěru, že destruktor Varroa je pravděpodobně příčinou ztrát včel v této zemi. Podporujíce tento závěr, Y. Le Conte et al. přezkoumává dopad Varroa na včely a předkládá pádný argument pro další pozornost na výzkum kolem tohoto roztoče.

Další plány na sekvenci genomu Varroa představí novou cestu pro výzkum o roztočích, a upozorňuje na vztah Varroa - včela jako jeden z nejzajímavějších modelů parazit - hostitel ke studiu. Také dopad Nosema ceranae na včelí zdraví v USA a Asii, tak v Evropě, je posuzován od J. Chen a Z. Huang, a M. Higes et al., Resp. Rozšířený výskyt tohoto nového druhu Nosemy překvapil většinu výzkumných pracovníků v posledních letech. Je důležité, aby pochopili, jak tato nemoc postihuje samotné dospělé včely, a ve spojení s množstvím jiných patogenů, parazitů a zátěžových faktorů životního prostředí na včely.

Nakonec předkládáme dva přehledové články o chovu včel a přírodním výběru včel s ohledem odolnost vůči parazitům a patogenům. Řada programů výzkumu a včelařské programy selekce v Evropě vedly k místní populaci včelstev, která přežívají bez léčby proti roztočům. Büchler et al. dávají přehled shodného úsilí probíhajícího se v Evropě na výběr pro specifické znaky, jako jsou hygienické chování, které pomáhají snížit včelám zatížení roztočem. Také dávají přehled různých úspěchy jiných úsilí, jako přístup ke včelímu šlechtění `` žít a nechat zemřít''. Rinderer et al. Přezkoumává úspěchy dvou hlavních úsilí o šlechtění včelv USA. Prvním z nich je projekt s ruskými včelami, které byly dovezeny z Dálného východu, Ruska, které ukazují dobrou odolnost proti Varroa napříč USA, a to zejména ve včelstvech, které jsou udržovány na jednom místě po celý rok. Druhá je linie včel chovaných v USA nazývá VSH linie pro včely s "Varroa Citlivou hygienou". Tyto včely mají zvýšené vyjádření hygienického chování vůči roztočům, a také ukazují prokazatelnou odolnost proti roztočům.

Jsme hluboce znepokojeni ztrátami včelstev včely ve Spojených státech a v Evropě. Jsme hrdí že můžeme představit toto zvláštní vydání Bee Health (Včelí Bee zdraví), které zahrnuje mnoho prominentních vědců v této oblasti. Děkujeme všem autorům za jejich vynikající spolupráci v tomto dlouhém procesu. Doufáme, že články v tomto čísle poskytnou impuls pro další výzkum způsobů, jak pomohou snížit ztráty včelstev a podporovat zdraví včel.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com