sobota 1. května 2010

Čínský med se dováží ilegálně

a jak to, že my to víme...

Vědec z A & M University z Texaxu pokračuje v hledání vzorků medu, které jsou označeny jako pocházející z jiných zemí, ale jsou původem z Číny. Vaughn Bryant, palynolog a profesor antropologie, tráví spoustu času pozorováním snímků vzorků pylu, a porovnává je aby vystopoval původ pochybného medu.

Změna okresu původu z Číny, je navržena tak, aby se zabránilo sazbě ve výši až 500%, uložené vývozci za "dumping" - kdy med se prodává za mnohem nižší cenu než jsou jeho náklady, což je asi jeden-polovina toho, co to stojí med vyprodukovaný v USA.

Tato praxi téměř zničila trh pro domácí med, "říká Bryant, který je zároveň ředitelem palynologické laboratoře na Texaské A & M. Bryant, který se zabývá více než 100 vzorky medu ročně pro dovozce, vývozce, včelaře a producenty, říká, že věří, že on je jediným člověkem v USA který dělá melissopalynologii - studii pylu v medu - rutinním způsobem. Za posledních pět let analyzoval pyl v medu ze vzorků z celého světa, aby určil zdroje nektaru a původu medu.

Zkoumá dovezené vzorky údajně pocházející z Vietnamu, Kambodži, Indonésie a Laosu, a obvykle objeví vzorky směsi, s trochou medu z těchto zemí a většina směsi pochází z čínských zdrojů. Nyní se to často dělá, aby nemuseli platit vysoké clo, a vyšetřovatelé zaostávají ve stíhání těchto lumpáren.

"Včelaři v USA žádají, aby FDA přijalo přísnější směrnice o přesném označování medu, ale to je dlouhý, pomalý proces. Mezitím se snažím pomáhat sem a tam, ale je to téměř nemožné držet krok. " Někteří zahraniční vývozci obcházejí celní tarify mícháním medů z různých zdrojů, zatímco jiní míchají med na 50% cukrovým sirupem z kukuřice.

DNA studie pylu v medu jsou drahé a obtížné, říká Bryant. Izotopové studie mohou odhalit zdroj, pokud máte databázi izotopových signatur, které jsou v současnosti velmi omezené. "Nikdy jsme neměli 'pravdivé označování' v prodeji medu, a to bychom měli mít," říká. "A je potřeba, aby bylo nezákonné dovážet med, který byl filtrován pro odstranění pylu, potom je téměř nemožné zjistit odkud med pochází."

John Thomas, entomolog z Texasské A & M externista od 1957 - 1992 a také včelař a hlavní sponzor novému zařízení Texas Honey Bee na Texasské A & M říká, že je vděčný za práci Bryanta. "Bojovali jsme s čínskými dovozci, protože tam není med primární export, ale je to vedlejší produkt jiných výrobků pro léčebné účel," říká Thomas. "Tento systém, který vymysleli antropologové z A & M vystopuje původ medu přes obsažená pylová zrna. Bohužel to neřeší problém."

http://home.ezezine.com/1636/1636-2010.04.30.13.26.archive.html

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com