sobota 23. ledna 2010

Včely také potřebují vyváženou stravu

Včely na celém světě přispívají odhadem 215 miliard dolarů hodnoty k zemědělství opylováním mnoha hektarů plodin.
Ale ohrožuje opylování monokultur zdraví hmyzu? Studie naznačuje, že vynucené stravování včel na jednom typu pylu může snížit jejich schopnost syntetizovat enzym,který je potřebný k ochraně úlu před infekcí. "Je to fakticky první dobrý krok," říká ekoložka Marla Spivak z univerzity v Minnesotě.
"V minulosti byly studie o obsahu proteinu a aminokyselin v pylu, ale nebyla spojitost s imunitním systémem včel."

Populace včel v mnoha zemích, včetně USA, se jak se zdá zjevně v posledních letech ubývá. Mnoho komerčních včelařů bylo zničeno záhadným syndromem s názvem (colony collapse disorder (CCD)), při kterém mnoho včel dělnic mizí. Někteří výzkumníci se domnívají, že je potlačen imunitní systém včel nebo jsou včely méně schopny bránit úl před parazity. Entomolog Cédric Alaux z Francouzského národního institutu pro výzkum v zemědělství v Avignonu byl zvědavý, jestli diety včel mohly změnit imunitní systémy.

"Víme, že u lidí jsou proteiny velmi důležité v imunitním systému, a včelaři nám říkali, že je výživa proteiny pro včely velmi důležitá, ale žádný to opravdu netestoval," říká Alaux.

A tak tým, který vedl Alaux, oddělil nově narozené včely od místních včelstev do skupin po 80 a choval je v klíckách. Každá skupina byla krmena přípravky z pylu s různým obsahem proteinu; některé přípravky sestávaly z pylu pouze jednoho typu květů, zatímco jiné byly ze směsí pylů z různých květů. Po 5 dnech, tým měřil chemické indikátory imunitního systému a zdraví včel. K překvapení včely krmené pylem s vyššími proteinem nevykazovaly známky lepší imunity. Ale když tým srovnával včely krmené rozličnou dietou s těmi krmenými jedním typem pylu, zjistili něco zajímavějšího.

Včely krmené od rozmanitých rostlin ukázaly asi o 40% vyšší úrovně hormonů nazvaných glucose oxidase, jak Alaux a kolegové informují online 20 ledna v Biologických listech Royal Society Journal. Dělnice včely používají tento hormon ke sterilizaci potravy, kterou krmí larvy, ochraňuje tak další generaci a přispívá ke kolektivní imunitě včelstva.

Dále Alauxův tým plánuje se podívat, jestli včelstvo odolá infekci v polích s rozmanitými rostlinami. Chtějí také zjistit, zda chemikálie ve zvláštních typech pylu mohou být spojeny se specifickými imunitními funkcemi a jestli včelař může optimalizovat včelí potravu.

Busy Bees Need a Balanced Diet
By Tim Wogan
ScienceNOW Daily News
20 January 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com