pátek 29. ledna 2010

Je méně včelstev a včelařů po celé Evropě

ScienceDaily (28.ledna 2010) - Během posledních desetiletí počet včelstev ve střední Evropě klesl. Ve skutečnosti počet včelařů klesá v celé Evropě od roku 1985. To je výsledek studie, která byla nyní zveřejněna Mezinárodní asociaci pro výzkum včel (International Bee Research Association), která poprvé poskytla přehled o problematice úbytku včelstev na evropské úrovni.
Až do teď tam byly k dispozici jen zprávy z jednotlivých zemí. Protože i další opylovači jako divoké včely a různý hmyz je také na ústupu, může to být potenciální nebezpečí pro opylovací služby, na kterých mnoho kulturních plodin závisí, podle toho, co mezinárodní tým vědců mají napsali ve zvláštním vydání časopisu Journal of Apicultural Research.
Ve svém vyšetřování výzkumníci analyzovali data, která byla k dispozici z národních včelařských časopisů a národních zpráv, za účelem výpočtu celkového počtu včelstev a včelařů. Tímto způsobem mohly být rekonstruovány počty včelstev v letech 1965 až 1985 pro 14 evropských zemí a pro 18 evropských mezi roky 1985 a 2005.

Kompilace nám poskytuje předběžný přehled o situaci v Evropě. To však není kompletní, protože například Francie, Španělsko a některé východoevropské země EU, v ní chybí, neboť nemohla být opatřena od nich žádná vyhovující data. Zatímco v Evropě a USA se počet včelstev snížil, v celosvětovém měřítku se má za to, že se zvýšil o zhruba 45 procent v průběhu posledních 50 let podle zprávy Organizace pro výživu a zemědělství OSN ( FAO) z roku 2009. Bohužel však toto zjištění není užitečné pro agrární ekonomiky v Evropě i USA, protože med může být importován jako produkt včel, ale to neplatí pro služby poskytované včelami - tedy opylování.
Podle analýzy, počet včelstev byl již v poklesu ve střední a západní Evropě od roku 1965. Od roku 1985 tento trend se také stal zřejmý v zemích jako je Česká republika, Norsko, Slovenská republika a Švédsko. Pro srovnání, v jižní Evropě (Řecko, Itálie a Portugalsko) počet včelstev se zvýšil v letech 1965 a 2005. V kontrastu se však snížil počet včelařů ve všech zemích, které byly zkoumány.
Vědci předpokládají, že příčinou jsou sociální a ekonomické změny v posledních desetiletích. Rostoucí příjmy obyvatel venkova z jiných odvětví učinily produkty založené na cukru cenově dostupné, náhrada pracovních míst za pomocí strojů v zemědělství urychlila vylidňování venkova do městských oblastí, a tudíž včelařství jako koníček ztratil svou přitažlivost. "Cena léčení včelích nemocí se zvýšila do té míry, že náklady na ošetření mohou být stejné nebo převýšit příjem ze včelstva na celý rok, což dělá chov včel v malém měřítku neekonomický," vysvětluje Dr. Simon G. Potts z Univerzity v Readingu v Anglii. "Kromě toho, úsilí o léčení nemocí, zejména V. destructor, pravděpodobně také snížilo atraktivitu včelařství jako koníčka."
Prostřednictvím šetření, nebyla vyřešena záhada v žádném případě ztráta včel, zdůrazňují vědci kteří si však mohli přidat další kousek do skládačky. Kromě toho musí být data interpretována velmi opatrně, protože v jednotlivých zemích jsou velmi odlišné metody hodnocení. "Vzhledem k omezeným dostupným důkazům není možné určit skutečnou hybnou sílu ztrát včel v Evropě, ani poskytnout úplnou odpověď na trendy včelstev a včelařů. To samozřejmě vytváří naléhavý požadavek na standardizaci metod hodnocení, zejména pokud jde o počty včelstev. Tyto harmonizované spolehlivé metody budou zřejmě páteř pro veškerý výzkum, aby se pochopily a zmírnily ztráty včelstev, " dodává Dr. Josef Settele z Helmholtz Centrum pro výzkum životního prostředí - Helmholtz Centre for Environmental Research (UFZ).
Ztráta opylovačů, jako jsou včely, čmeláci a motýli je jedním ze čtyř pilířů ALARM projektu EU. ALARM je zkratka pro "posuzování velkého rozsahu environmentálních rizik pro biodiverzitu s testovanými metodami" a byl to největší výzkumný projekt Evropské unie v oblasti biodiverzity.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com