pátek 23. října 2009

Vědci na Hawaji nemají žádnou havaj

a žádají veřejnost o pomoc s nalézáním divokých včelstev

Na Hawaii na Oahu vědci snažně prosí o pomoc s nalézáním včelstev. Projekt na hawajské Univerzitě - řízený Dr. Mark Wright a Dr. Ethel Villalobos z oddělení věd o ochraně rostlin a prostředí v College of Tropical Agriculture and Human Resources, se zabývá studií o virech u včel přenášených na ostrově roztoči varroa. Kvůli jejich vlivu se počet včelstev dramaticky snížil a ovlivnil opylování mnoha plodin na Hawai.

Historicky, díky zeměpisné izolaci včel na ostrově Hawai byl tento relativně prostý škůdců a nemocí, které se šířily na pevnině. Ale v březnu 2007 se roztoč Varroa destructor objevil na Oahu a později v srpnu 2008 byl zjištěn na Big Island.

Varroa se krmí haemolymhou (krev hmyzu) vyvíjející se larvy a dospělé včely. Parazitovaná larva slábne, nebo uhyne . Nákaza Varroa je často spojena se šířením bakteriálních nemocí a virů. Většina běžných virů je vir deformovaných křídel, který vážně redukuje létající populaci včelstva. Výzkumníci sbírají a vzorkují včelstva na tyto viry. Kdokoli uvidí včelstvo na Oahu, má kontaktovat univerzitu 956-2445 nebo mailem uhbeelab@gmail.com.
http://www.ctahr.hawaii.edu/wrightm/Honey_Bee_Home.html.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com