neděle 25. října 2009

Těžké ztráty včelstev se neomezují na Ameriku a Evropu

Čína
má šest milionů včelstev a asi dvě stě tisíc včelařů. V této zemi se chovají dva druhy včel (západní včely Apis mellifera a východní včely medonosné, Apis cerana); včely se chovají pro včelí produkty (med, mateří kašička, propolis, včelí vosk), jakož i pro opylování v zemědělství. V posledních letech byli včelaři konfrontováni s několika nevysvětlitelnými a komplexní příznaky ztrát včelstev u obou druhů Apis. Ačkoli některé ztráty jsou dlouho známé jako důsledek poškození roztočem Varroa na Apis mellifera, viry pytlíčkového plodu u cerana Apis a roztoči Tropilaelaps na obou druzích, ostatní méně známé faktory a mechanismy je třeba prozkoumat.

Jižní Amerika
Jedním z faktorů úspěchu afrikanizované včely se zdá být vyšší úroveň odolnosti vůči roztočům a patogenům. Pochopení mechanismů pro tuto rezistenci je důležité pro další zdravý rozvoj včelařství v Jižní Americe a mohlo by poskytnout obecnější pohled na včelařské šlechtitelské programy. Po mnoha letech s nízkým výskytem nemocí zaznamenaly populace včely medonosné v některých částech Brazílie, a zejména na jihovýchodě regionu, v posledních pěti letech pokles, který významně dopadl na včelaře. Tyto ztráty jsou alespoň povrchně podobné záhadným úhynům včelstev, které byly nedávno vidět v USA (Colony Collapse Disorder - CCD) a Evropě.


project COLOSS
Konference o ztrátách včelstev


Zajímavá zpráva z jižní polokoule - Chille

"Zatímco vy si povídáte o přípravě na zimu, my zápasíme s příšerným jarem. Je to legrační pohled z jižní polokoule.
Začali jsme špatným koncem zimy (srpen). Včelstva rostla dobře a spotřebovala většinu svých zásob. Potom se vrátila zima a nechtěla odejít. Zima a hodně deště. Nepřestával jsem krmit. Využívám rozpočet příštího podzimu. Mnoho mých kolegů s menším rozpočtem ztrácí včelstva. Krmit nebo zemřít. Příšerná sezona. Doufám, že se to brzy zlepší. Kvetení se téměř o měsíc zpozdilo a některé květy spálil mráz.
Asi tu bude brzy CCD."

-- Juanse Barros J. APIZUR S.A. Carrera 695 Gorbea - CHILE

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com