neděle 11. října 2009

Mezinárodní trh medu - výzvy a příležitosti

1. Úvod
  Během posledních deseti let, které začínají nové tisíciletí, se vyvinulo nebývalé ocenění zásadní role  opylovatelů,  hlavně včely medonosné , kterou hraje v zemědělství. Spolu s tímto zvýšeným povědomím o nich se objevila prohlubující citlivost na zranitelnost světových populací včelstev. Odhaduje se, že až jedna třetina světové zásoby potravin závisí přímo nebo nepřímo na činnosti zoologického života opylující botanický život. V některých zemích, například ve Španělsku, je 70% plodin opylováno. Z tohoto důvodu zdraví světových opylovačů a vitalita světového včelařském průmyslu je stále zásadní pro schopnost lidstva zajistit dostatečnou výživu k udržení lidské civilizace.
Jev jako nemoc zhroucení včelstva (CCD) vyvolal pozornost medového a včelařského průmyslu, hromadných sdělovacích prostředků, a ministerstva zemědělství v mnoha jiných zemích, což podtrhuje vážnost vytvoření efektivního úsilí o ochranu světových populací včely medonosné. Tyto otázky daleko přesahují zájem včelařů. Velký rozsah moderních zemědělských technologií vedl k rozvoji rozsáhlého kočovného včelařství a přinucení včel žít z výživy na monokulturách. Tyto 2 faktory mohou hrát významnou úlohu při zvyšování zranitelnosti včelstev na viry, roztoče a dalších stresů.

  2. Světová produkce medu
  Světové produkce medu zažívá významné posuny od tradičních vzorů. Vlastnosti, druhy medu a ceny závisí na mnoha proměnných. Mezi ně patří vliv zvýšené vrtkavosti globálních klimatických modelů. Vody oceánu vzrostly o 1 stupeň, jak bylo právě ohlášeno. Taková změna vyžaduje obrovské pohlcování energie. Nositel Nobelovy ceny fyzik Stephen Chu, americký ministr energetiky USA, oznámil, že 10 nejteplejších roků v zaznamenané historii lidstva nastalo během posledních 12 let. Zvýšené teplotní rozdíly mezi námořní, pozemní a atmosférou vedly ke zvýšení nepředvídatelnosti, vrtkavosti a závažnosti v počasí. Na druhé straně tato nepředvídatelnost vedla k větším suchům, záplavám, požárům a studeným vlnám. V letošním roce Argentina, Kalifornie, Středozápad USA, a Kanada utrpěly sucha. Indie zakusila sucha téměř ve všech svých zemědělských okresů. Indie očekává jeho nejslabší monzun do 7 let, které mohou vynutit rozsáhlý dovoz potravin pro velký počet obyvatel.

Celosvětová produkce medu se odhaduje na 1,3 milionu tun. Rozdělení produkce mezi kontinenty jak bylo hlášeno v roce 2001:
Afrika 12%
Severní a Střední Amerika 16%
Jižní Amerika 10%
Asie 37%
Evropa 23%
Oceánie 2%
Zdroj: http://www.beekeeping.org

Ve Spojených státech, produkce medu za posledních deset let klesla z 100.000 metrických tun (220.000.000 liber) v roce 2000 na 73.000 tun (161000000 liber) v roce 2008. Kanadská úroda se v současnosti odhaduje na přibližně 20.500 tun (45.000.000 liber), což je 65% úrody v roce 2007. Po dosažení vrcholu 110.000 tun, argentinské produkce klesla na odhadovaných 50,000-65,000 tun. Tyto poklesy nebyly pouze kvantitativní, ale kvalitativní, zejména snížení počtu bílých barev a jemnější chutí. Jak se přesouvá produkce medu více do tropických oblastí světa, je zvýšená produkce medu se speciálními tmavší a silnější chuťové profily. Produkce medu v EU mírně vzrostla, a to především v důsledku zvýšení výroby v Maďarsku a Polsku.
  Celkový odhad úrody medu na rok 2009 v USA bude opět nízký. To by trvalo výbornému počasí v Severní a Jižní Dakotě a rozšíření produkční sezóny získat i průměrnou úrodu. Zatímco dříve bylo očekávána potenciální rekordní úroda v horním středozápadě, chladné počasí v červenci a zpoždění zkrátilo období  vytáčení o jeden měsíc. I když podmínky byly ideální vlhkost a dostatek květu jetele, byla optimistická očekávání pro úrodu medu zmařena. Včely byly oslabeny nemocí a roztoči, takže včelaři nebyli schopni udělat oddělky.
  Kalifornie trpěla 3 roky extrémním suchem a Texas má nejhorší sucho za půl století. Jihovýchod a severovýchod zažily nadměrné deště, zvláště během květu cesmíny, pomerančovníku a dalších důležitých medonosných plodin. Vláhové podmínky v roce 2009 v Dakotě byly lepší než v posledních 2 letech.
  Celkový počet včelstev v USA klesl v důsledku CCD, a výnosy medu jsou na 60% z normální hodnoty. Odhady úrody medu USA plodin se pohybují od 63.000 tun (+140.000.000 liber)  až 75.000 tun (165.000.000 liber) v roce 2009, což je méně než nejmenší americká úroda medu před 3 lety. Je jasně krátkodobý a pravděpodobně dlouhodobý nedostatek jetelového medu, protože pastviny jsou přeměněny na sóju, pšenici, atd. ke krmení lidské rodiny, včetně velké populace v Indii a Číně, které oba mají relativně nízké orné půdy na jednoho obyvatele.
  Kanada zažívá ztráty v zimě, mimořádně chladné počasí a velmi chladné jaro, který trvalo do poloviny srpna. Tam je nějaká naděje, že nárůst lepšího počasí na konci srpna, může zvednout kanadskou úrodu až na 23.500 tun (+50.000.000 liber). Pozdní sklizeň je převážně ELA med z bodláku a polních květin. Vzhledem k chladnému jaru a létu, květ kanadské řepky byl prodloužen, protože ta miluje chladné počasí. To také znamená, že obsah řepky v kanadském bílém medu nadále stoupá.
  Jak je dobře známo, Argentinská úroda v období 2008/2009 se významně snížila a navíc je výrazně tmavší než obvykle. Argentiské exporty do USA klesly na polovinu, v roce 2008 oproti roku 2007. Selhání severní americké a kanadské úrody znamená, že bude významný nedostatek bílého medu, a to zejména jetelového medu. Kromě pokračování 2-stupňového  trhu, ceny bílého medu zůstanou velmi pevné.


  Podle nedávných zpráv z Apimondia vyplývá, že předpovědi počasí ukazují  na návrat El Nino, který by měl přinést dostatek vlhkosti v průběhu jara v Jižní Americe a období letní  produkce. Je optimismus, že 2009-2010 úroda bude kvantitativně větší a dostupnost bílého medu se zvýší. Příchod se však objeví až v polovině února-začátkem března roku 2010.
  Celkové potíže při zásobování potravinami světové populace také vedlo k výraznému nárůstu v produkci zrna, zejména sóji, kukuřice a pšenice. To vedlo k přeměně pastvin jetele a vojtěšky pole na sóju a pšenici.  Energetická krize vede také k významnému zvýšení produkce biopaliv, která hrozí snížení pěstování druhů rostlin, které jsou příznivé pro produkci medu vhodné pro stolní, stravovací služby a pečení.
  Jak Vietnam tak Brazílie se objevují jako důležití a odpovědní výrobci a vývozci medu. Obě země mají stanoveny přísné programy monitorování, které povedou ke sledování a kontrole kvality. Vietnam zvýšil produkci a zavedl různé zdroje jednodruhového medu. Brazílie má tak rozsáhlé území, a tak rozmanité květinové zdroje, že potenciál pro růst a přínos pro světovou medu obchodu je významný. Skutečnost, že Brazílie může produkovat med v průběhu 12 měsíců v roce, je významný faktor v zajištění kontinuity dodávek. Rozsáhlé oblasti deštného pralesa dovolují Brazílii, aby se stala předním výrobcem a vývozcem autentického organického medu (biomedu).

.....

pokračování příště

zdroj: International Honey Market - Challenges and Opportunities

17.září 2009, Ronald S. Phipps, President, CPNA International, sro, předseda výboru pro propagaci medu a zdraví.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com