pondělí 19. října 2009

Jsou zvláštní důvody pro katastrofální rychlost vymírání včel?

Podle vědců na mezinárodním kongresu o je doposud unikající důvod pro dramatický pokles včelí populace je pravděpodobně kombinace několika faktorů..
Včely jsou důležitou součástí biologické rovnováhy. Většina z téměř 20.000 známých druhů včel se živí nektarem a pylem a opylování rostlin hraje klíčovou roli při udržování rostlin, zvířat a lidského života na Zemi. Například asi třetina toho, co západní populace jí, je závislá na opylení rostlin včelami, zejména ovoce a zeleniny.




Nicméně v posledních několika letech došlo k dramatickému zvýšení úmrtnosti včel na celém světě, až do bodu, kdy se objevují obavy, že pokud současná situace pokračovat, bude brzy negativně ovlivněna biologická rovnováha Země. Někteří vědci původně domnívali, že viníkem byl nějaký neznámý "virus zabíjející včely", ale žádný z nich nikdy nebyl identifikován. Jiní věřili, že na vině byly pesticidy a hnojiva, ale ta teorie nefungovala protože nevysvětlili, proč včelí populace umírala v téměř stejném počtu v oblastech světa, kde nejsou tyto látky široce používány.
Tato slepá uličky, a rostoucí poznání, že problém musí být mnohotvárný, vedl k oficiálním závěrům na mezinárodním kongresu o včelách -  Apimondia , který se konal v Montpellier, ve Francii, od 15-20. září. Kongres analyzoval výsledky a závěry více než 500 vědců a odborníků na včely a prohlásil, že neexistuje jediný důvod pro tyto jevy a že problém je důsledkem několika faktorů.
Včelstva utrpěla obrovské ztráty na celém světě. Amerika a Kanada oznámila znepokojující ztráty přibližně jedné třetiny jejich včelstev, když byly počítány na konci loňské zimy. Čísla v Evropě oscilují mezi 10 až 25 procent poklesu, a odhady se pohybují mezi 20 a dokonce 80 procenty v zemích Středního východu. V Japonsko a některých státech Jižní Ameriky došlo k dramatickým pádům, i když tyto země nejsou schopny poskytnout přesné informace o jejich ztrátách.
Závěry kongresu Apimondia naznačují, že důvody pro pokles včel na celém světě jsou vzájemně propojeny.
Americký biolog Petr Neumann oznámil, že "nejsme stále ještě schopni nabídnout jasné vysvětlení jevů, ale jsme si jisti, že nemůže existovat jediný důvod."
Fyziologický stres je jedním z globálních důvodů. "Je to jako H1N1 u člověka. To může vést k vážným následkům, pokud byl infikovaný organismus již oslaben " řekl Jeff Pettis, ředitel výzkumu v americkém ministerstvu zemědělství, který diskutoval o celkovém jevu. "Myslím, že včely podstupují několik různých procesů stresu, a že viry a jiné patogeny jsou oportunističtí zabijáci včel, protože na včely útočí tehdy, když už jsou oslabeny."

Pesticidy a herbicidy představují jeden z těchto stresů. Tyto produkty jsou podezřelé z otravy včel v menší či větší míře, což je  oslabuje, ale nejsou považovány za přímo zodpovědné za zabíjení ve velkém měřítku.
Má se za to, že použití těchto produktů napomáhá přítomnost „varroa“, druhu parazitického roztoče, který napadá a oslabuje svého hostitele, a nosema ceranae, další parazitický patogen, který býval pouze v Asijských zemích, ale postupně se rozšířil všude po celém světě a je zodpovědný za většinu jevů Colony Collapse Disorder, který rozloží celá včelstva. "Izraelský virus akutní paralýzy," mutant viru také zapustil kořeny po celém světě.
Šíření těchto patogenů na celosvětové úrovni, může být přinejmenším částečně důsledkem světového trhu s matkami. Producenti upřednostňují včela medonosná evropskou a jeden nebo dva jiné druhy kvůli jejich vysoké plodnosti. To znamená, že jsou vyváženy do dalších oblastí světa a které nahrazují místní druhy a importují patogeny z Evropy, které infikují nebo zamořují místní včely. To v důsledku znamená, že včelaři v Sýrii, například, vidí vysokou úmrtnost u těchto vysídlených a oslabených včel, které nejsou přizpůsobené místním podmínkám. Totéž platí pro středovýchodní asijské včely nebo včely dovezené do Ameriky.
Intenzivní monokulturní zemědělství je také podezřelé. Monokulturní činnost nabízí chudou a omezenou dietu ve výživných podmínkách místních včel, což znamená, že jejich systémy jsou náchylnější na parazitární invaze či insekticidy. To také vede k migraci místních obyvatel, kteří dovážejí různé virů a patogeny do jiných oblastí země.
Kongres také došel k závěru, že různé změny v klimatických podmínkách a vývoj v oblasti zemědělské a obchodních clech jsou také silně v podezření, že jsou hlavním faktorem snížené schopnosti každoročního migrování mezi Evropou a Afrikou, která dále snižuje jejich populaci.
Přestože odborníci ještě nejsou schopni jasně definovat globální příčinu zvýšení úmrtnosti včel a napravit ji, různé a vzájemně propojené faktory na kterých se shodnou, vedl francouzského odborníka k prohlášení;
"Včelstvo je komplexní systém. Může být ovlivněn několika faktory, které se mohou lišit v časových a prostorových podmínkách. Zde máme co do činění s rozličnými účinky v časovém rozsahu, který je těžké definovat. "
Jeden z řečníků citoval to, co Albert Einstein údajně prohlásil, že pokud včely někdy náhle zmizí, život na Zemi by zmizel velmi brzy poté.
Ať je to pravda nebo ne, odborník na sjezdu nabízí ostrý a realistický odhad, co se stane v případě, že se současný trend brzy nezmění.
"Budeme mít méně potravy ve světě demografického růstu."

Zdroj článku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com