čtvrtek 29. října 2009

Na Novém Zélandu se snaží ničit roztoče také biologicky.

Výzkum se zaměřuje na přírodní řešení roztoče varroa
Research looks at natural varroa mite solutions

Vědci se zkoumají způsoby, jak kontrolovat destruktivní roztoče Varroa, hlavní příčinu zkázy na včel. Entomologové při Plant & Food Research hledají způsoby, buď kontroly roztoče varroa ve včelstev nebo chov včel odolný proti napadení Varroa, s financováním z Národní asociace včelařů a Fondu udržitelného hospodaření.

Varroa destructor je malý parazitní roztoč, který včely medonosné napadá a může přenášet fatální virové patogeny. Austrálie je jedinou západní zemí, která je stále bez varroa. První odhalení varroa bylo na Severním ostrově Nového Zélandu v roce 2000 a na Jižním ostrově v roce 2006.

Výzkumní pracovníci se zaměřují na chov včel, které vykazují přírozenou varroa rezistenci. Vyznačují se genetickými vlastnosti, 'opožděné potlačení rozmnožování roztoče' neboli SMRD ('delayed suppression of mite reproduction' ), který produkuje roztoče varroa, které nelze reprodukovat. Selektivním šlechtění na vlastnost, použití umělé inseminace matek, tým vyrábí populace s vysokým počtem Varroa rezistentních včel.

"Prostřednictvím izolace našich včelstev na dříve včelami neobydlený ostrov Great Mercury Island můžeme kontrolovat chov včel," říká vědec Michelle Taylor.

"Nyní se zdá, že máme populaci, která má vysokou úroveň genetické varroa rezistence, které budeme moci použít pro zvýšení úrovně přirozené odolnosti na pevnině a začít kontrolovat roztoče Varroa."

Ostatní vědci Plant & Food Research hledají přirozené nepřátele roztočů varroa jako prostředek jejich kontroly.

Chelifer, druh Štírka, jsou malí pavoukovci, kteří přirozeně kořistí na roztočích a larvách. Entomologové se soustřeďují na to, zda je možné komerčně chovat chelifery, a jak dobře budou moci kontrolovat, když roztoč varroa vnikne do včelího úlu.


Vědec Brad Howlett říká, že domorodé chelifery mohou přežít v úlech, jsou tolerovány včelami a ochotně žerou roztoče Varroa. "Nicméně my nevíme kolik je roztočů, které žerou v delším časovém období, nebo jak nejlépe je chovat aby to byl spolehlivý obchodní zdroj dodávek. Lepším pochopením těchto malých pavouků můžeme být schopni zavádět je do včelstev jako biologickou kontrolu roztoče Varroa."

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com