pátek 30. října 2009

V roce 2009 byla nejhorší úroda medu v historii

(prý v USA) jak píše Kim Flottum: Jestli máte rádi med, měli byste ho koupit hned a koupit ho hodně.
Každý říjen časopis Bee Culture dělá průzkum u 100 zavedených producentů medu a reportérů ze všech koutů USA. K 10. říjnu jich většina sklidila a ostatní včelaři mají dobrý přehled, a to i když někteří jsou stále ještě v terénu. Tito reportéři subjektivně (ale s dlouholetými zkušenostmi) hodnotí úrodu medu s hodnotami v rozmezí od 1 - velmi dobré, 5 - velmi špatná. (Co je velmi dobré pro včelaře v Ohiu, může být téměř neúroda pro včelaře na Floridě - záleží na tom, jak probíhá jejich podnikání.)A klíčovým hráčem v tomto roce ... je počasí! Žádné překvapení, pokud jste se odvážil ven více než jednou letos v létě, bez ohledu na to, kde žijete ... to byl jeden podivný jev, po celé léto. Většinou počasí na východě a středozápadu bylo chladné a vlhké, na jihu je teplé a suché nebo příliš vlhké a hodně na severozápadě a na západě je suché a horké, až příliš. Na Floridě a ve státech zálivu, zejména Texas a Louisiana, bylo letos v létě docela dobré, stejně jako v horských státech a Kalifornii.

Ale kolik bylo medu? Před čtyřiadvaceti lety, před příchodem roztoče Varroa kdy byla produkce medu významný průmysl a v několika státech vývozní artikl, produkovalo se v USA kolem 220 milionů liber ročně, přičemž téměř bez dovozu medu. I stát s menší produkcí jako Ohio měl 9000 včelařů. V loňském roce se v USA vyrábí pouze 160 milionů liber, a Ohio mělo asi 3200 včelařů. Je tady vidět problém.

V loňském roce se v USA vyprodukovalo naším odhadem asi 61 liber medu z každého z 2,564 milionu včelstev, která byla producenty medu v celkové výši 156,4 milion liber medu. USDA (ministerstvo zemědělství) odhaduje 161,1 milionu liber (libra je 0.456 kg). Myslím, že naše čísla jsou lepší, ale proč se dohadovat o 3% rozdílu?

Takže letos předpovídáme, že 2,223 milionu včelstev (pokles z loňského roku, kvůli ztrátám včelstev vinou nemoci CCD (Colony Collapse Disorder) a loňské špatné sklizni medu, bude 53,7 libry medu z každého včelstva z celkem 119,37 miliony liber z medu vyrobeného v USA ... to je, přátelé, nejhorších úroda medu vůbec. V historii!

Je však zajímavé, že poptávka po medu neklesla ani o unci, od dob před Varroa. Na hlavu konzumujeme asi 1,25 libry medu ročně, a každý rok je v této zemi více lidí. Když se však ptáte lidí, ukazuje se, že právě asi 50% populace opravdu jde a koupí med. Přibližně 35% nikdy med nekoupí a nejí med, zatímco zbytek ho konzumuje v potravinách, které ho mají jako přísadu, jako jsou čaje, chleba, salátové dresinky a omáčky. Což znamená, že ve skutečnosti spotřebováváme mnohem více, než těch 1,25 liber na každého ... zřejmě blíž k 2-2,5 librám.

Protože USA spotřebuje téměř 375 milionů liber medu ročně (300 milionů lidí x 1,25 liber / rok), a vytváří v tomto roce jen 120.000.000 liber, odkud bud zbytek? Letos to je dobrá otázka. Obecně platí, že můžeme počítat Kanadu, Argentinu, Čínu, Brazílii a několik dalších zemí, aby se doplnila část tohoto deficitu. Ale tyto země mají také menší než produkci. Argentina se stala hlavním městem sojových bobů na světě, a počasí v Kanadě bylo podobné jako u nás, takže jejich produkce není tak velká, jak by mohla být. Čína prodává téměř všechno co vyprodukuje v Evropě, protože Evropa nemůže dostat to, co dostávala z Argentiny. Navíc několik let Čína ztrácí vlivem celních tarifů uložených v naší zemi k vyrovnání nerovnováhy v jejich cenách. Účtovali si za med $ 0.25/libru... zatímco v USA včelaři potřebují asi $ 1.50/libru, aby se pokryli jejich náklady.

A pak je tu obcházení problémů ... aby se vyhnul placení cla čínští vývozci posílají medu do USA přes třetí země za téměř stejné směšné ceny. Někteří z nich byli chyceni a potrestáni a to zřejmě zpomalilo přísun medu do USA odkudkoli. Také tam byly obavy z čínského medu, který obsahuje nelegální chemická rezidua ... antibiotika používaná na včely, aby byly zdravé. Antibiotika jsou nelegální také v celé Evropě, a teď Evropa kupuje téměř všechen med z Číny. A žeby čínští včelaři změnily své praktiky se zdá divné, ale možná že ano....

Takže medu v USA je málo. A zdá se, že způsobí zvýšení cen ... stará věc nabídky a poptávky. Ale pak je tu ještě kurz amerického dolaru, který je slabý. Američtí baliči medu mohou mít ve skutečnosti lepší trh v zahraničí než doma, takže to jen může omezit další veškeré dostupné zboží ... poptávka zůstává stejná, a nabídky jsou ještě menší. A Ceny ... ?

Takže ... v krátkodobém horizontu cena medu letos v zimě pravděpodobně bude stoupat. Možná hodně. A nemusíte v zimě sehnat místní med.

Moje rada ... Koupit teď hodně. Mohlo by tam být později, a to bude stát víc později. A teď víte proč.

zdroj článku:

2009 Has the Worst Honey Crop on Record

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com