sobota 1. srpna 2009

Včely se upozorňují na rizikové květy

Včely se vzájemně varují, aby se vyhnuly nebezpečným květinám, kde by mohly být zabity číhajícími dravci. Vědci udělali objev pomocí umístění mrtvých včel na květy a potom pozorovali jak bude nově přílétlá včela reagovat na nebezpečí. Nejenom se včely vyhnuly květům, ale sdělily tu hrozbu když se vrátily do úlu pomocí známého kývavého tance. Objev byl publikován v časopisu Animal Behaviour. Kývavý tanec včel je překvapivě sofistikovaný způsob komunikace. Když se včely létavky vrátí do úlu, kývají tělíčky složitým tancem, který byl rozluštěn biology více jak před 40 lety. Úhel a směr kývavého tance včela sděluje jak daleko a jakým směrem musí včely letět ke květům, které dodávají dostatek potravy. Včely jsou také pravděpodobněji kývají a tančí když se vrátí ze zdroje potravy obahujícího vysoké koncentrace cukru. Ale nyní vědci Kevin Abbott a Reuven Dukas of McMaster University v Hamiltonu, Ontario, Canada zjistili, že včely používají kývavý tanec i k dalšímu účelu než povzbudit ostatní ve včelstvu k návštěvě štědrých květů.


Vyhnout se nebezpečí


Vědci nacvičili včely k návštěvě dvou umělých květin obsahující stejné množství a koncentraci potravy. Nechaly jednu květinu netknutou, a udělali ji jako bezpečný zdroj potravy pro včely. Na další květ umístili tělíčka dvou mrtvých včel, tak aby byly vidět pro přilétající hmyz, ale aby nebránily v nasátí potravy. Potom zaznamenávali zda a jak včely provádí kývavé tance při jejich návratu pro ostatní členy včelstva v úlu.

V průměru včely vracející se z bezpečných květů prováděli 20 až 30 krát více kývavých běhů, než včely vracející se z nebezpečných květin. To ukazuje že včely rozpoznají že jisté květy nesou pro včely vyšší riziko že budou zabity a sežrány dravci, jako je krabí pavouci nebo jiní pavoučí druhy, které číhají na včely. A co více, včely vloží toto riziko do svých kývavých tanců, aby tak připravily své družky na nebezpečí a tak se vyhnuly nebezpečným květům.




Honeybees warn of risky flowers


Matt Walker


Editor, Earth News

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com