středa 29. července 2009

Tanec včel je klíč k přežití

Kývavý tanec včel je jeden z největších zázraků přírody: sofistikovaný komunikační systém sděluje vzdálenost a směr z úlu ke zdrojům nektaru. Nyní britský vědec doufá, že přečte tanec aby zvrátil kritické ubývání včel.


Francis Ratnieks, jediný profesor apikultury ve Spojeném Království, podniká pionýrský výzkum pomocí pozorování úlů a video kamer k určení rostlin a květů, které navštěvují včely. V procesu se doví jak se krajina a městské oblasti mohou utvořit více přívětivé pro včely.
Počet včelstev v SK se snížil v uplynulém století o téměř 75%, z přibližně milionu na 280,000. Akademik z univerzity v Sussexu se domnívá, že hlavní příčina jsou změny v užívání země, které redukovalo počty květů. „Používání herbicidů a intenzivní formy zemědělství znamenají, že pole pšenice a ječmenu nyní mají málo plevelů. Pole trávy nyní má málo divokých květin, jetel se používá méně a hodně z vřesovišť bylo zoráno. Včely by nyní preferovaly města před venkovem, protože mají bohatější variety potravy. Ale pravda je, že ve skutečnosti nevíme jak včely využívají krajinu ke shromažďování potřebné potravy. "Pomocí dekódování jejich tance nám to mohou říci. "
Úspěšné včelí létavky provádí kývavé tance když se vrátí do úlu. Třesením zadečku ze strany na stranu říkají svým družkám v úlu místa políček s květy bohatými na potravu. Množství kývání, nebo třesení, sděluje čas letu k cíli: jestliže kývají tělíčky zlomky vteřin, je to blízko, zatímco jestliže třesení trvá řadu vteřin je zdroj pět minut vzdálený. Tanec bude dokonce odrážet rychlost větru a je opakován několikrát až je pochopen.
Karl Ritter von Frisch získal Nobelovu cenu v roce 1973 za dekódování tance, a nyní Ratnieks bude monitorovat dvě skupiny čtyř úlů na Jižní Části v Sussex aby určil jakou biologickou lokalitu včely upřednostňují – městskou, venkovskou, ornou, lesy nebo přírodní rezervace, cestovní vzdálenosti a jak se to vztahuje k sezoně, počasí a jak hodně je produkováno medu. Jeho předchozí výzkum ukázal že včely mohou létat až 14 km k polím s vřesem.
Ratnieks bude vyšetřovat jak změny v používání země,jako je pěstování brutnáku nebo ponechání části země divočině, by mohlo zlepšit pastvu včelám a bude spolupracovat s ostatními organizacemi na monitorování včelstev v jiných částech Británie. Také doufá že zatáhne veřejnost do dekódování kývavých tanců online v pozdější stádiu čtyřletého projektu. „Jestliže odhalíme, že včely létají dlouhé vzdálenosti na kvetoucí lípu nebo kaštan, vlastníci země jako je National Trust and councils to mohou vzít v úvahu, když dělají rozhodnutí o tom, které stromy pěstovat v zahradách a parcích. "

Výzkum kývavého tance je druhý ze čtyřech projektů v pětiletém plánu Sussexu, který je oficiálně spuštěn ve včelí laboratoři Ratniekse Sussex University. Včely opylují téměř £200m hodnoty plodin v SK ročně.

http://www.guardian.co.uk/science/2009/apr/05/honey-bees-waggle-dance

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com