středa 12. srpna 2009

Mizení včel může být větší hrozba než globální oteplování

Nedávno se v hlavních zprávách objevovaly informace o mizení včel. Nikdo nevěděl proč. Někteří se domnívali, že to je způsobeno signály z mobilních telefonů. Když jsem o tom nějakou dobu neslyšel, myslel jsem si, že vědci přišli s řešením záhady. Mýlil jsem se.

Další noc jsem viděl na PBS program, který vysvětlil, že problém není vyřešen. Nemoc Colony Collapse Disorder, jak to bylo pojmenováno, napadla 35 států v USA, a také v Evropě, Jižní Americe, Indii, a Číně. Ztratili jsme již 35% včel v USA, a ztrácím o 8% víc každým rokem. Předtím než byla CCD, předpovídalo se, že včely zmizí v USA do roku 2035 jenom vlivem ztráty životního prostředí, pesticidů a parazitů. Nyní je pravděpodobné, že se to stane dříve.

Bývalo kdysi, že včelař nechal svá včelstva v sadu nebo u políčka s jahodami zadarmo... jeho primární zdroj příjmu byl med, někdy včelí pyl, vosk a mateří kašička. Avšak farmaření s náklaďáky začalo vážně v padesátých letech, včelařství se stalo velkým byznysem. V roce 1960, včelaři účtovali $3 za včelstvo. Do roku 2004, toto číslo se zvětšilo na $60. Ale poto, jak včely mizely a poptávka po včelách vzrostla, cena může být až $180 na včelstvo. V 2006, Američtí včelaři museli dovézt včely poprvé od 80-tých let. Farmář nyní platí více za opylování než za hnojivo, vodu, nebo práci. Kolik z těch nákladů může přejít na spotřebitele než se to cenami vyřadí z trhu? Jste ochotni platit $25 za libru mandlí? A farmáři nemohou rychle změnit plodinu, aby uspokojili poptávku trhu; Musí udělat rozhodnutí o tom co a kolik pěstovat rok nebo více dopředu.

Proč by vás to mělo zajímat? Bez ohledu na zvyšující se náklady na vaši potravu, výživná hodnota se začíná snižovat. Tohle ráno, například, jsem měl k snídani mísu ovesných vloček s višněmi, ořechy, a jogurt. Višně jsou prý prevence nemoci dny, ořechy jsou dobré pro mozek, a jogurt - upřímně, nepamatuji si k čemu je dobrý, ale chutná odporně, tak to musí být pro mě dobré. Jestliže včely zmizí, Nebudu mít višně, ořechy, a asi taky nebude jogurt... většina toho, co krávy žerou je opylováno včelami. Takže, k vyšší cenám za potraviny, se zhorší zdraví lid, a zvýší se náklady za zdravotní péči.

Ouha, a některé léky, kterými by vás doktor normálně léčil, nebudou dostupné, žádný, protože se dělá z rostlin které... uhádli jste.

Jediný důvod co si myslím, že lidi nejsou před tím ve střehu je to, že jsme zavaleni jinými věcmi, které jsou špatné, neumíme se rozčílit další krizí. Jeden senátor, během diskuze o rozpočtu a výdaji $4 millionů na výzkum CCD, řekl: 'Kdyby 1 z každých 3 krav v této zemi umírala, můžete se vsadit, že ministerstvo zemědělství by dělalo všechno možné, aby našlo řešení.' Je v tom jistá pravda. Včely většinou nevidíme, a moc na ně nemyslíme kromě jejich otravování při pikniku. Ale my bez nich nemůžeme pokračovat v našem stylu života.

Může věda vyřešit tento problém než bude pozdě? Tedy, máme možná pár let. Jak dlouho čekáme na lék na rakovinu?

Honey bees disappearing may be a greater threat than global warming

2 komentáře:

  1. Jo člověka z toho až mrazí,když si pomyslí co by ho mohlo vzejít.Možná si koledujem...a možná si vykoledujem pořádnou lekci...

    OdpovědětVymazat
  2. Máte pravdu...pokiaľ sa mi nedostala do rúk kniha o včeličkách a na prednáške o včelách priamo na SPU- v Nitre nemala som poňatie, aké sú včielky dôležité pre existenciu ľudstva.
    Obdivujem včelárov za ich obetavosť....horšie to bude z vážnymi následkami z ochorenia včiel a nespomínajúc ďalších nepríjemných škodcov včiel.
    No ....hrozbu treba apelovať na vyššie miesta . Včelárske zväzy a Ministerstvo hodpodárstva by malo zaujať k problému okamžitú riešiteľnosť a nečakať na najhoršiu verziu....
    Ľutujem potom len ďalšie generácie ....ako sa popasujú s problémom a nechcem dokonca ani ja žiť bez včeličiek.
    V záhrade bude naša ďalšia generácia behať s komerčným zariadením na opelenie .
    No zbohom.....
    Mám so všetkého zvláštny pocit,..... že honbou za peniazmi dochádzame o prirodzenú súčasť našej klímy.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com