čtvrtek 20. srpna 2009

Agrese včel je ovlivněna výživou

Nová studie odhaluje že změny ve vyjádření genu v mozku včely v reakci na okamžitou hrozbu má hodně společného s dlouhodobější a dokonce evolučními změnami ve včelí agresi. Zjištění poskytuje podporu myšlence, že potrava (prostředí organismu) může zásadně ovlivnit povahu (její genetickou dědičnost).
Studie, která se objevila tento týdne v Proceedings of the National Academy of Sciences, použila microarray analysis k měření změn ve vyjádření genu v mozcích evropských včel a mnohem agresivnějších afrikanizovaných včel. Microarrays nabízí snímky tisíců genů, které jsou aktivovány v daný časový okamžik. Porovnáváním microarrays včel v různých podmínkách prostředí a společenství, mohli výzkumníci sledovat vzory vyjádření genu, které souvisely s agresí.
Včely odpovídají agresivně pouze když je jejich včelstvo vyrušeno. Ale když jsou vyrušeny, nasadí energickou obranu - známé včelí žihadlo. Výzkumníci pozorovali, že změny nastávající v mozku evropské včely po vystavení poplašného feromonu (chemický signál, že včelstvo je v nebezpečí) vypadá hodně jako pozvolnější změny, které nastávají během života včely. (Staré včely jsou agresivnější než mladé včely.)
Dokonce více překvapující bylo zjištění velmi podobného vzorce vyjádření mozkového genu u afrikanizovaných včel. Co se týká vyjádření genu mozku, afrikanizované včely vypadají jak by byly vystaveny závanu poplachového feromonu, ačkoli tomu tak nebylo.
"Microarray analysis odhaluje ve velkém měřítku vzorce vyjádření, které nám dává nový pohled na vztahy mezi geny a sociálním chováním, " řekl Gene Robinson, profesor neurologie a entomologie na Universitě v Illinois, který vedl studii. "Některé ze stejných genů spojených s agresí, které se změní dědičností také se mění následkem vlivu prostředí. Toto ukazuje jak povaha a výživa působí na genom, který dává alternativu ke staré dichotomii "povaha versus výživa".
Nová zjištění mohou začít vysvětlovat jak se dosahuje evoluční diverzity vlastností chování. "Domníváme se, že molekulární procesy, které jsou základem účinků prostředí na agresi - to jest, reakce na poplachový feromon - by mohl být zapleten do molekulárních procesů ležících v základech zděděných rozdílů v agresi afrikanizovaných včel a evropských včel - výživa zplodí povahu," napsali autoři.
Studie byla umožněna grantem pro biologický výzkum od nadace National Science Foundation Frontiers , vedené při Universitě v Illinois profesorem lékařských informací a vedoucím oddělení Bruce Schatz, který je také člen Institute for Genomic Biology.
"Studie je jedna z nejzajímavějších, která se dosud objevila z 'BeeSpace,' projektu sponzorovaného NSF, který první svého druhu použil genetiku a nové bioinformace v masivním měřítku k pochopení vlivu chování povahy a výživy," řekl Schatz.
ScienceDaily (Aug. 18, 2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com