úterý 18. srpna 2009

Co je to s cenou cukru?

Cena stolního cukru se změnila. Je to za 28 let nejvyšší cena právě teď, a lidi nevěří, že půjde brzy dolů. USDA očekává, že dodávky cukru příští rok spadnou o 43%.
Analytici se neobávají prázdných regálů supermarketů, ale někteří uživatelé cukru volají po snížení obchodních bariér cukru. Američtí zákazníci platí, nebo platili za cukr dvojnásobnou cenu než je světová cena, aby se ochránili výrobci cukru v USA před levnými dovozy. Ale vysoké světové ceny popřely tyto tarify. Američtí včelaři si myslím na to moc nemohou stěžovat, protože mají stejný zájem na ochranu ceny amerického medu. Hodně velkých spotřebitelů cukru mohli kupovat v minulosti za termínové nízké ceny, takže současné zvýšení nebude nějaký čas vidět, od některých dodavatelů, a někteří prodejci cukru dokazují, že ve skutečnosti není vůbec žádný nedostatek, a je ho kolem hodně.

Nedostatek lze vystopovat ke dvěma hlavním producentů cukru na světě, Indie a Brazílie. Obě země měli tuto sezónu nepříznivé počasí pro výrobu cukru. Indie, druhý největší producent neměl dostatek deště, tak nemohla vyrobit dost cukru pro vnitřní potřebu a tento rok bude cukr dovážet a sníží nabídku světového cukru. Brazílie, největší výrobce měl příliš mnoho dešťů a nemohl úrodu sklidit a to co bylo sklizeno, mělo snížený obsah sacharózy.

Takže světová poptávka, podle některých specialistů, převýší produkci o asi 5 milionů tun. To je potom 7.8 milionů tun deficit tento rok a bude mít za následek cenu surového cukru 20 - 25 centů za libru po zbytek roku, podle zpráv Reuters India.

Kraft a General Mills věří že USA v podstatě vyčerpají zásobu cukru, ale nové trhy a dodavatelé by se snad měli vynořit díky zvýšení 91 procent ceny. Tento problém nabídky poptávky také odráží fakt, že ceny cukru byly poslední rok stlačeny, a tento rok se pěstovalo na o něco méně ploch, takže přesná schopnost ostatních dodavatelů zaplnit mezeru není známa. A role cukrové řepy je ještě nejasná. A mimoto nějaký cukr je určen pro lihovarnický průmysl, zatímco kukuřičný cukrový sirup zaznamená asi zvýšený trh vzhledem nedostatku, ale jakou roli to bude hrát pro zdravotnický průmysl, budeme vidět.

Výhodu z vyšších cen cukru, podle zpráv Gerson-Lehman Group, budou obchodníci s dovozy v Brazílii včetně Bunge Ltd., Monsanto, DuPont, Syngenta a Bayer. Výrobci a obchodníci s cukrovou řepou, jako Tate and Lyle, ED&F Man, C&H Sugar, American Crystal, Minn-Dak Farmers Coop, Pfeifer & Langen, Cargil, ADM a další. Toto také bude vykonávat menší tlak na prodejce kukuřičného sirupu udržet ceny na nízké úrovni, takže ADM, Cargill a další budou také ve výhodě. Koho to zabolí? Velké společnosti na cukrovinky a zmrzlinu, Marrs, Nestle a Unilver, Kraft, General Mills, Interstate Bakeries a Gold Medal bakeries mezi jinými. Analytici očekávají, že ceny zůstanou vysoké nejméně další pěstitelskou sezonu, takže se potom mohou zlepšit dodávky, ale rány počasí potrvají.

http://home.ezezine.com/1636/1636-2009.08.17.15.29.archive.html

Cukr rekordně zdražil, může zvednout i cenu jídla

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com