středa 19. srpna 2009

Čínští sršni žeroucí včely se šíří po Francii

Francie čelí invazi čínských sršní, které by mohly urychlit záhadný úbytek včelí populace a ohrozit živobytí včelařů, sdělili výzkumníci v úterý. Kolonie asijských sršní, neboli Vespa velutina, se šíří rychle v jihozápadní Francii, v populárním regionů turistů, a pravděpodobně brzy zasáhnou další evropské země.

"Více a více jich přichází a kolonizují Francii," řekl pro agenturu Reuters pan Quentin Rome, výzkumník National History Museum in Paris. Tři centimetry dlouhý hmyz, rozpoznatelný podle oranžových hlav a žlutých noh, přišel do Francie pravděpodobně na lodi s keramickým zbožím z Číny.

První sršni byli ve Francii zpozorováni v roce 2004, a nejnovější studie zaznamenala 1,100 hnízd po celé zemi. Sršni se usadili blízko Bordeaux a pokračovali na sever až na sever do částí Bretaně v severozápadní Francii. "Množí se docela rychle, a usadí se každým rokem v nové oblasti," řekl Rome. Dodal, že sršni doposud nejsou v jiných evropských zemích, ale budou se pravděpodobně šířit po kontinentu.

Minulý týden bylo šest lidí hospitalizováno po bodnutí žihadlem v blízkosti hnízda v departmentu Lot-et-Garonne v jihozápadní Francii, což pobídlo místní úřady varovat alergiky, aby se měli na pozoru. Ačkoli sršni nejsou více agresivní nebo nebezpeční pro lidi než jejich evropští příbuzní, velikost kolonií, obsazujících hnízda rozměru metr na výšku, znamená, že rizika útoku jsou vyšší.

Včelařka Francoise Romanzin řekla, že v srpnu byl zaznamenán vzestup útoků asijských sršní na včelstva. "Zhorší se to až do září. Za tři nebo čtyři roky budou v celé Francii - je to invaze. Tři nebo čtyři sršni mohou vyhubit celý včelí úl za 48 hodin, ale včelařská asociace neví jak vážnou hrozbu představují sršní pro včelařský průmysl, který již čelí záhadnému mizení včel na celém světě.

"Když včelaři najdou blízko hnízdo, jsou jejich včelstva určena ke zničení, řekl General Secretary of the National union včelařů Yves Vedrenne. "Nemáme prostředky jak se jich zbavit". "Nevíme jaký druh problém by mohli způsobit," řekl Vedrenne. "Problém asijských sršní není nejhorší problém včelí populace, ale přidává potíže pro včely, čelící jiným problémům," řekl Romanzin.

Vědci již vyjádřili varování před záhadným a rychlým úbytkem včelstev, který by mohl vážně ohrozit zemědělství kvůli redukci opylování mnoha plodin.(Reporting by Joseph Tandy, editing by Tim Pearce)

PARIS, Aug 18 (Reuters)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com