pátek 21. srpna 2009

Studie zkoumala jedovatý HMF v cukrovém sirupu pro včely

Ve Spojených Státech se fruktozový kukuřičný sirup (high-fructose corn syrup (HFCS)) stal náhražkou za sacharozu pro včely a rozšířil se jako sladidlo v mnoha potravinách a nápojích pro spotřebitele. Je využíván komerčními včelaři jako potrava pro včely a z několika důvodů: na podporu vytváření plodu, potom co jsou včely převezeny na komerční opylování, a když zdroje přirozeného nektaru jsou omezeny. Hydroxymethylfurfural (HMF) je známá látka vytvářena v cukru teplem a je toxická pro včely. V současné době nejsou rychlé polní testy,které by varovaly včelaře o nebezpečných úrovních HMF v HFCS nebo medu. V této studii byly hodnoceny počáteční úrovně a rychlosti tvorby HMF při čtyřech teplotách ve vzorcích dostupných v USA. Byly analyzovány různé druhy HFCS a porovnávány na kyselost a ionty kovů pomocí indukčně vázané plasmové hmotové spektroskopie. Úrovně HMF v osmi produktech HFCS byly hodnoceny po 35 dní, a data byla vhodná pro polynomické a exponenciální rovnice, s výnikajícími korelacemi. Data mohou být použity včelaři k předpovídání vytváření HMF v zásobách. Byly prováděny studie zaklíckovaných včely k hodnocení dávky HMF působící úmrtnost včel. Nakonec byly přidány komerční zásady jako vápno, draslo, hydroxid sodný k neutralizaci iontu vodíku ve vzorcích HMF, a byla porovnávána rychlost tvorby HMF při 45 °C.

Výsledky mohou být užitečné pro včelaře pro volby metod jak skladovat kukuřičný sirup.

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf9014526

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com