úterý 18. srpna 2009

Milé překvapení pro sklerotika

Od loňska jsem měl v sáčku černá plochá semínka. Nevěděl jsem od koho jsem je dostal, ani od jaké rostliny jsou. Zkoušel jsem dotazy na různé příbuzné a přátele, jestli mi je dali, ale nikdo se nepřiznal. Tak jsem je zasel, vyrostly z nich celkem rychle rostlinky podobající se malým okurkám. Když se ukazovalo, že to budou nějaké popínavé rostliny, tipoval jsem to na psí víno, rozsázel jsem je po zahradě. Rostly, popínaly se a včera jsem konečně spatřil první plody a vzpomněl si na Achochu. Před pár lety jsem ji pěstoval, jak jsem si vzpomněl, ale chutí mě nenadchla - něco mezi paprikou a okurkou, ale od obojího spíš ty horší chuťové vlastnosti. Zajímavá stránka o této rostlině a jejích plodech je tady. Je to něco pro vegetariány. Roste rychle, popíná se, a bude mít zřejmě hodně plodů.


Mezi motýlím stromem (komule davidova) se Achocha pěkně popíná a je to zajímavé spojení krásy motýlů a květů s užitkem plodů. Nakonec jsem si vzpomněl od koho jsem ta semínka dostal a tak mu můžu ještě jednou poděkovat.

3 komentáře:

  1. Já ji znám pod jménem ačokča.

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky, Cyclanthera pedata (Momordica pedata)
    Achocha, Achokcha, Achoccha, Caihua, Caygua, Cayua, Korila, Wild Cucumber, quechua, achojcha, divoká caihua, quishiu, ačokča, achoča, mexická okurka, paprikookurka, okurka pepřenka
    :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Příšte popsat název, datum a dárce.Systém, systém, jinak jsou potíže.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com