úterý 25. srpna 2009

Města lákají včely a včelaře

Jsem zvědav, kdy se tento nový trend včelaření, který se rozmáhá ve Spojeném Království, dostane k nám. Podle mého názoru je to vedlejší efekt špatných zpráv o celosvětových úbytcích včel od roku 2006. Ačkoli celkové množství včel na světě stoupá, včely v civilizovanější části Země výrazně klesá, včetně naší republiky. Například naše Praha je květinový ráj pro včely. Tam asi včelařský boom začne nejdřív jako všechny novinky přicházející ze světa. Už aby se začala zvětšovat kapacita včelařské školy.

Z článku v http://www.telegraph.co.uk/:

"Městské prostředí nabízí pro včely soustavný proud nektaru a pylu z široké škály květin a stromů, které kvetou celou sezonu. - zvláště ve srovnání se sterilními plochami orné půdy ve venkovských oblastech.

Není to náš názor v Asociaci britských včelařů, že městští nadšenci začínající včelařit, mohou být snadno označeni jako ignoranti. Vědomí problémů pronásledující včely přitahuje dokonce větší množství zájemců do včelařského řemesla. Jejich žízeň po získání dobrých základů napíná vzdělávací možnosti mnoha lokálních spolků do krajnosti. Tim Lovett President, British Beekeepers' Association Claygate, Surrey "



Letters, August 17: Urban beekeeping

3 komentáře:

  1. :)) Jak rika o svem prazskem stanovisti Lubos z Libechova, je to "misto pod hvezdami". U nas ve Vysocanech jsou to mlece, zlatice, par ovocnych stromu, seriky, kastany, kleny, prehrsel akatu, obe lipy ale pak definitivni konec. Jeden kerik orechokridlovce kaledonskeho.

    Tak ja nevim, asi to zkusim a podam hlaseni :)

    Lubos

    OdpovědětVymazat
  2. Města lákají včely a včelaře, já lákám na: http://uspesnyvcelar.euweb.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Včelařím v okrajové části města,kde v poslední době jako houby po dešti rostou nové paláce s přilehlými botanickými zahradami novodobých zlatokopů.Mohu jen potvrdit,že sousedův velký botanický skleník poskytuje mým včelám dostatek pylu po celou sezonu...

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com