neděle 11. října 2009

Mezinárodní trh medu - výzvy a příležitosti - 2. část

Pokračování z první části zprávy


3. Faktory ovlivňující trhy ve spotřebitelských zemích

V roce 2008, USA, dovezeno 105.359 tun, přičemž největší objemy pocházejí z Vietnamu, Kanady, Indie a Brazílie. Během prvních 6 měsíců roku 2009, dovoz do USA se snížil o 10% ve srovnání s prvními 6 měsíci roku 2008.
V roce 2007 spotřeba medu v Evropské unii činila celkem 310.000 tun. Dovozní ceny v EU se zvyšovaly od roku 2005. Efektivní marketing medu v Evropě, jak můžeme spekulovat, je základem pro vysokou úroveň spotřeby na obyvatele v Evropě. Posilování eura vytváří evropský trh stále atraktivnější trh pro Argentinu, Mexiko, Brazílii a vývozce z ostatních významných zemí produkujících med. Od roku 2000, americký dolar poklesl o 35% oproti euru.

Antidumpingové petice a rozhodnutí v USA také hrají stále dominantní roli v určování charakteru trhů medu. V lednu 2009, americká vláda uložila antidumpingovou sazbu USD 2.85/kg na všechny čínské med vyváží do USA. Čína je největším světovým výrobcem medu a v roce 2008 vyvezla více než 84.000 tun na světě, podle oficiálních čínských celních zpráv. V roce 2005 Čína produkovala zhruba 300.000 tun, což představuje okolo 25% světové produkce a vývozu 88.500 tun, takže se zdá, že čínská výroba byla v posledních několika letech poměrně stabilní. Letošní suché podmínky v severovýchodních oblastí Číny mohou snížit produkci lípového, pohankového a slunečnicového medu.

  Zaznamenáváme, že účinnost antidumpingových právních předpisů v USA se může změnit v tom, že je část podmínky pro vstup Číny do WTO, antidumpingová vyšetřování Číny by byly pokutovány po omezenou dobu pomocí analýzy náhradní země (v tomto případě Indie). Během deseti let, jestli ne dříve, použití analýzy náhradní země pro Čínu v USA se mohou antidumpingové případy změnit.
  Nicméně, jak je dobře známo, antidumpingová rozhodnutí proti čínskému medu v USA vedly k výrazným odchylkám v dovozových vzorcích. Tyto odchylky jsou vyjádřeny v množství, jakosti a ceně, za kterých vstupuje med do USA. Například ve 2. čtvrtletí roku 2009, Thajsko exportovalo med do USA v hodnotě $ .45/lb. a průměrná celní hodnota všech čínských dovozů v roce 2008 byla $ .22/lb., otřesně nízké hodnoty. V roce 2008 země jako Indie a Malajsie zdvojnásobily svůj vývoz do USA a Indonésie čtyřnásobně oproti jejich vývozu v předchozím roku. Je velmi odhalující vidět kontrasty mezi vyvážejícími zeměmi, které se objevily v posledním desetiletí.
  Mnohým je jasné, že se v Americe objevil 2-stupňový trh. Nové zprávy od vítěze Pulitzerovy ceny,  komentátora Andrew Schneidera ukázaly, že čínský med byl převeden přes třetí země. Nedávno bylo zatýkání a doznání některých Číňanů, kteří byli do těchto podvodů zapojeni. Jiní odpovědní a čestní členové čínského medového průmyslu uvedli, že obcházení představuje formu korupce, která způsobuje Číně "ztrátu tváře", což by také nastalo v případě Ameriky, pokud by takovou činnost tolerovala.
  Indická vláda na konci roku 2008 vydala zákaz vývozu z Indie indického medu s příměsí včelího medu z jiných zemí. V červnu roku 2009 vietnamské ministerstvo zemědělství vydalo monitorovací program určený pro ochranu jakosti medu a aby se zabránilo vývozu převáženého medu.
  Americká vláda přijala řadu závažných opatření, aby se zabránilo překládce. Nicméně otázka "praní medu " se stala další proměnné v nestabilním a složitém mezinárodní obchodu s medem, který vytvořil bezprecedentní důraz na společnosti působící na trhu v USA a jinde.

4. Testování medu
  Jak se mění globální schémata pohybů medu mezi zeměmi, které spotřebovávají a produkují med, tak je  nutné zabránit falšování, znečištění a falešnému značení země původu, které stává akutní mezinárodní  potřebou. Zpětné dohledání medu ke včelařům, kteří ho sbírají se stává starostí vlády a kupujících med po celém světě. Stanovení čirého a bezpečného medu představuje vážný vědecký úkol. Mezinárodní obchod medu bude muset vyvinout mezinárodní vědecky založené standardy, což vyžaduje globální vědu. Jelikož existuje více proměnných včetně květinových zdrojů, životní prostředí, klima, výšku nad mořem, které ovlivňují chemické profily medu, mezinárodní spolupráce se stává stále více nezbytná, aby se vytvořila databáze ověřených a plně popsaných vzorků světového medu. Vědci z FDA, jak je důležité poznamenat, vydali výzkumný protokol, který uvádí:
  "Změny v produktu, jako je med, mohou pocházet z rozdílů v zeměpisném původu, přírodních zdrojů a techniky zpracování dat. Není-li databáze reprezentativní pro určité komodity, pak bude metoda platná pouze pro vzorky obsažené v databázi. . . Cílem tohoto projektu bude sbírat med z producentských zemích a určit chemické složení údaje těchto medů. . . Tyto informace nám umožní zavést řadu kompozičních hodnot pro medy z celého světa. "
  Med je vedlejším produktem složité interakce botanického a zoologického života a mnoha metabolických a syntetických procesů podílejících se na tvorbě medu. Zde může být velký počet chemických profilů z medu vyrobeného v dané zemi, jako je cukr, poměry izotopů, barvy, chutě, pyly atd. Současně mohou být velmi podobné profily medů z různých zemí, zejména mezi sousedními zeměmi či regiony. Složitost těchto proměnných je znázorněna, jak zdůraznil Dr. Joseph Bowden, bývalý vedoucí rozhodčí laboratoře pro medový úvěrový program  USDA (ministerstvo zemědělství USA),  na základě skutečnosti, že poměr izotopů uhlíku amerického medu se výrazně liší, na základě vzorků získaných v prvním a druhém roce studie, které odrážejí rozdíly v suchosti a vlhkosti. Bohužel data z druhého ročníku nebyla publikována.
  Je také pravda, že med je velmi dynamický a složitý výrobek. V daném komerčním množství medu, a dokonce i mezi obchodními sudy s medem, v případě, že med obsahuje několik květových zdrojů, existují různé rychlosti krystalizace, která vede k vytlačování i vlhkosti a proteinů ze spodní vrstvy do horních vrstev. To znamená, že stanovení závazných a reprezentativních vzorků medu je složité. Jestlí máme dokázat původ medu, je  naprosto nezbytná komplexnější databáze. Vytvoření takové věrohodné a komplexní databáze vyžaduje vědecké analýzy prováděných univerzitními, státními a soukromými výzkumnými pracovníky.
  Vzhledem k tomu, že včely, stejně jako ostatní biologické organismy, jsou náchylné k onemocnění, a dále proto, že čistě přírodní a genetické prostředky doposud nejsou dostatečné k ochraně včel, musí včelaři na celém světě využívají akaricidy a jiné chemické látky k ochraně včel. To znamená, že med nepřebývá v říši absolutní čistoty, bez reziduí. Je třeba mezinárodní spolupráce s cílem vytvořit bezpečné normy, zkoušení a testování úrovně parametrů, jako existují ve většině zemí pro drůbež, maso, mořské plody, ovoce a zeleniny. Při posuzování jak přínosů pro zdraví tak i zdravotních rizik, lékařská věda vyžaduje odkazy na průměrný denní příjem (ADI – average daily intake). Mezinárodní pohyb medu bude vyžadovat mezinárodní spolupráci v boji proti těmto skutečnostem a stanovit standardy, které umožní včelařům chránit své včely a výrobcům potravin chránit zdraví spotřebitelů.
  Mnozí lékaři si uvědomují, že přístroje se stávají stále složitější, aby mohli na místě zjistit částice na 10 miliard, spíše než testování na zdravotní rizika se vynoří dilema testování testu. To je 800 librová gorila v pokoji, jejíž přítomnost nikdo uznává. Musíme čelit faktům a přinášet na vědě založený přístup tak, abychom mohli chránit jak včely tak i člověka jako spotřebitele medu.

Další pokračování - zde - 3. část

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com