pátek 2. října 2009

Mohly by být pesticidy obviněny za mizení včel?

Nyní se tvrdí, že nová generace pesticidů hubí včely. Chemikálie, které jsou rutinně používány na kukuřici, řepku olejnou a zahradní rostliny by mohly být odpovědné za záhadný úbytek včelstev, podle nového dokumentárního filmu Vanishing Of The Bees (Mizení včel).

Včely jsou důležité pro potravinové zdroje a britské farmáře, protože přispívají asi 200 milionů k ekonomice opylováním plodin. Vědci  to the economy by pollinating crops. Vědci přiznávají, že jsou zmateni prudkým pádem počtu včel v Evropě a Americe za poslední desetiletí.

Minulý rok téměř pětina včelstev ve Spojeném Království vyhynula - podle včelařů více než dvakrát více jak obvyklý počet, který se přirozeně nahrazuje.


Ale jsou na vině běžně používané chemikálie?
Předchozí rok nepřežila třetina včelstev zimu. Někteří chovatelé říkají, že Británie začíná trpět nemocí hroucení včelstev - záhadnou chorobou, která devastovala Ameriku od roku 2004.
Nový film naznačuje, že dlouhodobá expozice pesticidům třídy neonikotinoidů je částečně na vině.

Neonikotinoidy byly zavedeny na setbu v roce 1990 z toho důvodu, že na rozdíl od předchozích pesticidů, se pro savce zdají být neškodné.

Nyní americký včelař Dave Hackenberg, který se objevuje ve filmu, říká, že pesticidy jsou hlavní podezřelý.

Pyl je nakažen něčím co nezabíjí dospělé včely, které ho snášejí. Ale krmí se jím mladé larvy. Myslí si, že neonikotinoidy v pylu narušují nervové systémy mladých včel, a činí je zranitelné k nemocem a to způsobuje, že včely opouští úly a nevrátí se.

Vláda říká, že není žádný důkaz o nepřijatelném riziku pro včely z neonikotinoidů. Říká, že včely byly napadeny viry a roztoči varroa, škůdcem, který saje na včele a činí ji zranitelnou k nemoci.

Další teorie je ta, že včely trpí ztrátou životního prostředí jako jsou divoká květena, louky, divoké pastviny a neošetřované zahrady.

Pesticidy prý nebyly řádně testovány na včelách a je požadován výzkum v této souvislosti.

Mluvčí firmy Bayer - německá společnost, která vyrábí množství neonikotinoidů - říká: Nejzdravější včely na světě jsou v Austrálii, kde mají spoustu neonikotinoidů, ale nemají varroa.
Jestli se podíváte na zemi, kde omezili používání neonikotinoidů, Francii, mají horší problém se včelami než v SK.

Could pesticides be to blame for disappearance of the honey bee?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com