sobota 3. října 2009

Přehlídka hmyzí imunity

Chemoterapie používaná u nás k udržení včelstev je berlička, bez které si většina českých včelařů neumí představit chov včel. Nestačí, že máme zatím poměrně účinné chemikálie hubící parazitní roztoče Varroa Destructor a přísná veterinární nařízení, ale někde by si jejich nasazování chtěli ještě sami administrativně vynucovat vyplňováním formulářů.  Funguje to, zatím, ale je to slepá ulička do budoucnosti.

Imunitu mají i roztoči a až ti se přizpůsobí našim jedům, dříve nebo později přejdeme na světově uznávaný trend boje proti škůdcům:  Integrovaný boj proti škůdcům, šlechtění odolných kmenů, genetika a v nouzi ekologické prostředky - například kyselina mravenčí a šťavelová.

O všech stránkách přirozených obranných mechanismů - imunity - píše nová studie o Hmyzí imunitě - Vývojová ekologická perspektiva.

Insect Immunity: An Evolutionary Ecology Perspective

Abstrakt
Uvádíme přehled pokroku v našem chápání mechanismu hmyzí imunitní obrany, ale v rámci definovaném ekologickými a vývojovými silami, které tvoří imunitní obranu. Nedávný pokrok v genetice a molekulární biologii velmi rozšířil naše chápání detailů imunitních mechanismů, které umožňují hmyzu se bránit proti parazitům a patogenům Avšak tyto studie se primárně týkají odhalením a popisem jak mechanismy rezistence fungují. Zřídka uvádí otázku proč jsou tyto mechanismy vytvořeny takovým způsobem. Částečně protože o nich víme tolik, že je nyní možné ptát se takové základní otázky o imunitě hmyzu, a ty se nyní objevují z vývojové oblasti "ekologické imunologie". V tomto přehledu nejdříve představujeme obsah hmyzích mechanismů imunity a jejich koordinace před zkoumáním klíčových ekologicko - evolučních problémů spojených s ekolgickou imunitou. Nakonec identifikujeme důležité oblasti pro budoucí studium hmyzí imunity, které se mohou být nyní zkoumat kombinací mechanistického a ekologického přístupu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com