sobota 25. července 2009

Vědec z NASA zkoumá vztah změn klimatu a včel

Wayne Esaias je vědec z NASA. Používá data ze satelitu ke sledování vztahu rostlin a opylovatelů na území Spojených Států. Včely jsou nejběžnější opylovatelé a Esaias je také včelař. Po zjištění, že včely, které chová v Marylandu dělaly med stále dříve a dříve v roce, dostal nápad

Snůška nektaru přichází každý rok asi o půl dne dříve, říká Esais. Byl zvědavý jestli rostliny a opylovatelé v jiných oblastech USA posouvají své chování podobným způsobem, jako reakce na teplejší zimy způsobené změnou klimatu. Právě počty zahrnutých druhů a variabilita po celé zemi znamenají že je to velmi obtížná oblast ke studiu, a může se zde uplatnit satelit.

Ve své práci pro NASA je Esaias seznámen s používáním satelitních sledovacích nástrojů k monitorování pozemní vegetace po zeměkouli. Nyní plánuje integrovat data ze satelitu se záznamy pořizovanými včelaři. To nám dá jistý druh generalizace, kterou potřebujeme aby jsme snad lépe pochopili vliv změn klimatu a změnu pokrytí země na stav opylovatelů. Jestliže vypadnou ze synchronizace, ztratíme jak rostliny, tak opylovatele.

Tato ztráta má potenciál změnit zemědělství a život v přírodě jak je dosud známe. Wayne Esaias udělal svůj první objev zaznamenáváním 15 let úlové váhy. Váha úlů měří množství medu.

Zdroj zprávy
http://www.earthsky.org/radioshows/53318/wayne-esais-tracks-honeybees-as-climate-changes

Váha úlu je velmi informativní měření toho, kdy rostliny kvetou a produkují nektar, který mohou včely sbírat. Wayne vysvětluje proč pochopení vztahu mezi rostlinami a opylovateli je tak důležité.
Naše pozemní systémy a všechny rostliny se spolu vzájemně rozvíjejí s opylovateli a ti jsou absolutně nutní pro funkci těchto ekosystémů. Takže jestli se někdo zajímá o pochopení dopadu klimatických změn na naše ekosystémy, myslím že je opravdu nutné pochopit vliv klima na toto vzájemné působení mezi rostlinou a opylovatelem.

Naše díky observatoři NASA a TERRA misi, pomáhající nám lépe chápat a chránit naši planetu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com