neděle 26. července 2009

Nový objev - Včela byla kdysi i v Americe

Zkamenělina ukazuje na první typicky americkou včelu. Severní Amerika tedy kdysi měla svůj vlastní domorodý druh včely namísto dnešních importů.

Přibližně 14 milionů let stará zkamenělina vykopaná v Nevadě uchovává co je zřejmě příslušních včel, neboli Apis, rod, říká Michael Engel z University v Kansasu v Lawrence.

Ameriky mají mnoho jiných druhů včel, ale všechy předtím známé včely pocházejí z Asie a Evropy. Dokonce Apis Mellifera,která opylovala plodiny a produkovala med po Amerikách po několik století přišla s Evropskými kolonisty asi před 400 lety.

Toto přepisuje historii vývoje včely, říká Engel, a mění to dlouho udržovaný názor. že Evropa a Asie jsou domorodé země všech včel medonosných.

Nově objevená včela byla nalezena usazená a zachovalá v živičné břidilici, již neexistuje jako žijící druh. Vypadá to pro oko specialisty nejblíže jinému druhu vymřelé včely, A.armbrusteri, známé z Německa.

Engel a jeho kolegové pokřtili novou Severoamerickou včelu Apis nearctica v současném vydání , May 7, Proceedings of the California Academy of Sciences.

Je to skutečně velký nález, říká David Grimaldi z American Museum of Natural History v New York City. “Zcela neočekávaný,” pokud uvažujeme všechny Euroasijské zkameněliny.

Grimaldi nyní srovnává včely s koni. Severní Amerika jednou měla své vlastní druhy, ale koně zmizeli a Evropani si potom přivezli své.


Engel říká, že neočekával že přepíše historii kontinentu když poprvé slyšel, že kalifornský akademik Wojciech Pulawski popisuje nějaké neidentifikované zkameněliny ze západo-centrální Nevady. Ale když poprvé viděl fotografii, spatřil rozhodující vzor v křídle (Wing), který ukazuje na včelu. Na vrcholu křídla se žilka zahušťuje ke středu, a žilky pod ní sledují tři charakteristické tvary.

Včela se rozpadla, ale Engel se oddával zvláštnostem včely, které mohl vidět. Tato věc měla chlupaté oči Ostny na žihadle se také ukazují. Tato včela musela vypustit žihadlo za cenu osudného rozpárání v těle, právě tak jak to dělají dnešní včely.

Praotci včely Apis nearctica mohli udělat cestu přes zemní most z Asie a procestovali obrovskou vzdálenost. Změnily se staré představy o včelách.

zdroj zprávy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com