úterý 28. července 2009

Včelaření ve městě je pod zákonem

Včelařství je nyní v Minneapolis legální, po více jak třiceti letech zákazu. Změna včelaře potěšila, ale rozpačitě.

Chov včel je povolen asi měsíc potom co od rady města vyšel nový zákon po jednomyslném hlasování. Podporovatelé říkají, že podpora včel, které jsou důležité k prosperitě plodin a jiných rostlin, dělá divy. „Je to povzbuzující, že jsou včely legální, ale je to také náročné.“

Stojíme ve stínu zahrady s Elisou, včelařkou, která mě požádala, abych její druhé jméno nepublikoval, protože její včelstva jsou ještě ilegální – není tak jisté jestli má nový zákon smysl. Nesplňuje stále požadavky zákona.

Pravidla říkají, že včelaři musí registrovat svá včelstva za $100 na začátku a $50 každý rok potom. Musí také oplotit své pozemky a získat souhlas od většiny sousedů ve vzdálenosti 30 m.

Elise říká že její bezprostřední sousedé již ji znají, že má včely a nemají námitky, ale protože je tam nová , obává se že včely by nemusely být pro každého vítány.

„Obávám se, že lidé budou váhat říci ano včelám jestli se jich zeptáte, protože nemají s nimi zkušenosti a tak řeknou „ne, mám alergie“, říká Elise.

Malé procento lidí mají nebezpečnou alergii ke včelímu jedu, která může způsobit vážné a životu nebezpečné reakce. Ale většině lidí bolest a otok po žihadlu odejde bez lékařského ošetření.

Nicméně nový zákon vyžaduje oplocení tak, aby nutilo včely nabrat výšku a být tak mimo cesty s lidmi. Mnoho včelařů si stěžovalo, že je to požadavek zbytečný nebo přehnaný. Odbornice na včely z Univerzity v Minnesotě Marla Spivak ale říká že nový zákon má být přísný.

„Zákony jsou trochu přehnané, ale já myslím, že jsou nezbytné, aby byly schváleny, protože mnoho lidí se skutečně bojí včel a bodajícího hmyzu, a tak chce veřejnost vědět jestli je na místě dost opatrnosti,“ říká Spivak.

Část problému je to, že lidé si často pletou bodající hmyz jako jsou vosy a sršně se včelami, které normálně agresivní nejsou. Vzadu na včelnici si Elise obléká žluté rukavice až na loket a síťovou kuklu. Zapaluje kuřačku, takový zvláštní instrument s ručním měchem a dlouhým zobákem, vypadající jako konvička na zalévání.

"Musím začít s trochou kouře, aby to zmátlo včely," říká Elise, a trhá kus novin k zapálení ohně. "Když včely ucítí kouř, zalezou do úlu a nasají se medu a jsou pak mírnější a neotravují kolem vás, když pracujete v úlu."

Vyzbrojená kuřačkou, Elise jde k úlům, které jsou natřené dřevěné bedny vysoké asi metr. Kontroluje včely jestli nejsou přeplněné nebo nemocné.

Její dvě včelstva mají každé mezi 40,000 až 60,000 včel. Vznášejí se ve vzduchu, jakmile otevře víko jednoho úlu. Více včel vylétá, a zaclání, když pracuje.

Elise včelaří ilegálně již pět let. Nebylo to vždy snadné. Většinu času žila v bytě a chovala včely rozseté po městě na zahrádkách přátel.

Jednou je město odhalilo, dalo pokutu a donutilo je přesunout. Plánuje registrovat včelstva a vyjít brzy ze stínu.

Odborníci doufají, že nový zákon přitáhne více včelařů k tomuto koníčku, protože včel stále ubývá. Vědci na celém světě pátrají proč k vymírání dochází. Přesné příčiny jsou neznámé, ale mnoho jich podezřívá kombinaci ničení životního prostředí, pesticidů, škůdců a nemocí.

Tohle je hlavní důvod proč Elise chová včely. „Jestliže nemohu hospodařit ve městě, mohu chovat včely a mít med a být část opylování přírody ve městě“Čerstvý med je přidaný benefit. Její dvě včelstva produkují asi 75 kg dobrého medu každý rok.

Vyfoukne trochu kouře, aby uklidnila včely a prohlíží plást. „Skvělé, med se zrovna třpytí. Je to úplně čerstvý med." Smočí lžíci do medu, a říká že roznese nějaký med a bude přemlouvat své sousedy dveře od dveří, aby žádala jejich souhlas.

"Jsou to lidé, které neznám a tak se bojím, že ti co jsou čtyři pět domů dále a přes ulici a neznají mě, že si budou myslet, že jsem blázen a že včelaření ve městě je bláznivina. " říká Elise. Většina lidí, kteří měli zkušenost se včelařením a čerstvým medem ztrácí strach a nakonec ji podporují.

Město říká, že zatím jenom pět lidí zaregistrovalo včelstva. Každý chycený bez povolení dostane $200 pokutu za první přestupek. Úředníci říkají, že plánují zvýšit publicitu nového zákona, aby se dostal do povědomí lidí.

New law makes beekeeping all the buzz in Minneapolis

Nemají čeští včelaři ve městech příliš volnosti? (některé podrobnosti o novém zákonu)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com