sobota 25. července 2009

Zdraví včel sledované pomocí čipu

Objevilo se zajímavé řešení pro monitoring včelstev k ochraně před krádeží anebo nemoci hroucení včelstva (colony collapse disorder (CCD)). CCD je záhadný problém decimující včelí populace v USA a po světě.

Senzory jsou umístěn v tenké plošině, na které je umístěn úl, CartaSense dokáže sledovat jeho váhu. Prázdný úl váží asi 15 kg, zatímco plný, obsahující med a včely by měl vážit asi 150 kg. Sledování růstu včelstva na grafu, CartaSense dokáže poznat jakékoli odchylky od normálního vývoje a okamžitě varuje majitele.

Senzor založený na čipu připojeného k úlu, nazvaný Bee-Connect, také sleduje pohyby včel uvnitř úlu, stejně jako teplotu, vlhkost a úrovně CO2, a dodává důležité bezpečnostní informace, jako je místo, v případě že úl je ukraden nebo poškozen.

Denní hlášení hlásí včelařům varování před různými událostmi a problémy, a pomáhá jim rozhodnout se, zda přesunout úl na jiné místo pro "sladší" výsledky.

CartaSense také přizpůsobila tuto zajímavou technologii i pro stromy. Tree-Connect pomáhá farmářům monitorovat úrovně vody v sadech, dodává data ohledně úrovně půdní vlhkosti, úrovně hnojiv, množství soli v půdě a také možné zamoření.

Firma byla založeno v roce 2006, CartaSense zaměstnává 15 lidí. Společnost právě hledá asi $3 million financí a vyjednává s potenciálními investory z Izraele a po světě.

zdroj zprávy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com