čtvrtek 23. července 2009

Aktuální situace na světovém trhu s medem

http://www.skamberg.com/honey.htm - červenec 2009




Ceny surového medu jsou stále velmi pevné a mohou ve skutečnosti stoupnout. Se začátkem sklizně v USA by měla být silná nákupní aktivita. Ačkoli stále není přebytek, celková světová nabídka surového medu je právě teď celkem dobrá, ale není mnoho medu s příznivou cenou, s výjimkou Číny.


USA - sklizeň v Kalifornii je nižší než minulý rok s tmavším medem. Jižní sklizeň medu je nižší než minulý rok, a ceny byly silné. Podmínky na horním (Upper Midwest) (který produkuje nejvíc medu v USA) vypadá celkem dobře, ale ještě potřebuje více teplého počasí, aby byla dobrá sklizeň medu. Sklizeň bude později než minulý rok, což znamená obvykle menší sklizeň. Celkově očekáváme dobrou sklizeň v USA, ale pravděpodobně menší než v roce 2008.




Kanada
- Počasí bylo v Kanadě velmi chladné a vlhké. Vypadá to, že její sklizeň bude malá. Kanadské ceny medu obvykle souběžné s cenami v USA a mohou být dokonce vyšší, pokud bude sklizeň velmi malá.


Jižní Amerika - Letošní sklizeň v Argentině je vlastně prodána. Brazilie, která produkuje téměř celý rok, stále má med, ale protože Evropa se uchází o tento med stále víc, tyto ceny se stále zvyšují.


Indie - Loňská sklizeň je vlastně vyprodána, čeká se na novou sklizeň. Poptávka bude vysoká, a ceny budou vysoké, ale měly by být nižší než v USA, Kanadě nebo Jihoamerického medu.




Vietnam
- Obvykle dobrý zdroj medu s příznivou cenou skutečného jantarového medu, měli velmi špatnou úrodu a dostupný med je nyní s vysokou cenou.


Čína - Loňská úroda byla velmi špatná, a mnoho z toho medu bylo prodáno skrze třetí země nebo prodána jako medový syrup, aby se vyhnula clům. Evropa kupuje více čínského medu. Protože je stále vysoce podezřelý z kontaminace a falšování, čínský med bude levnější než pravý med z jiných zemí.


Ukrajina - dostává více medu na trh. Mnoho tohoto medu se kupován Evropou a některý tento med je vysoce podezřelý jako podvodný a pocházející z Číny.


Mongolsko - Stejně jako Ukrajina dodává více medu na trh, a také mnoho tohoto medu je vysoce podezřelého jako podvodně z Číny.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com