středa 24. února 2010

Včely mohou být vycvičeny aby rozeznaly lidské tváře

Maličké včelí mozky by mohly sloužit jako vzor pro systémy rozpoznávání obličeje

Včely nemusí rozpoznat lidské tváře, když jde o jejich funkci opylování. Přesto vědci nyní zjistili, že mohou včely trénovat na rozpoznání uspořádání lidských rysů v obličeji, pomocí odměny hmyzu cukrem.To by mohlo inspirovat nové systémy rozpoznávání obličeje, vzhledem k tomu, že včely zvládnou tento výkon s mozkem velikosti mikrotečky.
Včelí schopnost rozlišovat mezi lidskou tváří poprvé zaznamenali Adrian Dyer, vědec zraku z Monash University v Austrálii. Ale biolog Martin Giurfa z Université de Toulouse ve Francii chtěl lépe pochopit, jak se včely podařilo naučit obličejové rysy, a tak se spojil s Dyer k provádění systematičtějšího testu.

Ukazuje se, že včely vědomě nerozpoznají jednotlivé osoby, tak jako relativní vzor, který tvoří obličej.Výzkumníci toto testovali tím, že první trénink včely rozpoznávají jednoduché tváře z teček a čárek, a pak se vidí jestli včely mohou rozlišovat dvě různé tváře. Včely prošly testem.
Dále výzkumný tým dal včelám volbu mezi novými tvářemi a náhodně uspořádanými tečkami a čárkami. Včely přesto skončily vracením se na vzory podobné obličeji. Včely se naučily rozpoznávat obličeje tyčinka a tečka proti fotografii ve tvaru tváře, a ještě identifikovaly správné obličeje bez fotografických pozadí.
Ostatní hmyz i navádí nový výzkum plného barevného nočního vidění pro řidiče. Ale technologie rozpoznávání obličeje má zvláštní místo v srdcích vládních a bezpečnostních agentur, a tak bychom čekali, že uslyšíme o nějakém následování.

Bees Can Be Trained to Recognize Human Faces

1 komentář:

  1. Tak to je zatím jediná vlastnost, kterou jsem šlechtitelsky zvládnul. Vítají mne a létají zadečky dopředu.
    Pavel Holub

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com