čtvrtek 11. února 2010

Jsou včely také závislé na kofeinu a nikotinu?

Studie provedená na univerzitě v Haifě zjistila, že včely dávají přednost nektaru s malou koncentrací kofeinu a nikotinu než nektaru, který nezahrnuje tyto látky vůbec.

Včely dávají přednost nektaru, s malým množstvím nikotinu a kofeinu než nektar, který nezahrnuje tyto látky vůbec, odhaluje studie z univerzity v Haifě. "To by mohlo být zamýšleno evolučním vývojem, jako u lidí, udělat včely závislé," uvádí prof Ido Izhaki, jeden z výzkumníků, který vedl studii.

Květinový nektar se primárně skládá z cukrů, které poskytují energii pro potenciální opylovače. Ale květinový nektar z některých druhů rostlin má také malé množství látek o nichž je známo, že jsou toxické, jako je kofein a nikotin. Tato studie, prováděná výzkumnými pracovníky na ministerstvu životního prostředí a evoluční biologie a Oddělení výuky informatiky na Universitě v Haifa-Oranim, pod vedením prof Ido Izhaki spolu s prof Gidi Ne'eman, Prof Moše Inbar a Dr. Natarajan Singaravelan, zkoumala, zda jsou tyto látky určeny pro "nalákání" včely, nebo zda se jedná o vedlejší produkty, které nejsou nutně spojeny s žádnými takovými cíli.

Nikotin se přirozeně vyskytuje v květinovém nektaru v koncentraci až 2,5 miligramů na litr, a to především v různých druzích tabáku (Nicotiana glauca). Kofein se vyskytuje v koncentracích v 11-17.5 miligramů na litr, hlavně v citrusových květech. V nektaru z květů grapefruitu, se však kofein vyskytuje v mnohem vyšších koncentracích, a dosahuje 94,2 miligramů na litr. Aby bylo možné posoudit, zda včely preferují nektar obsahující kofein a nikotin, vědci nabízeli umělý nektar, který se skládal z různých přírodních cukrů a různé úrovně hladiny nikotinu a kofeinu, spolu s "čistým" nektarem, který zahrnoval pouze cukr. Koncentrace Kofeinu a nikotinu se pohybovaly v rozmezí od přirozené úrovně v květinovém nektaru až po mnohem vyšší než koncentrace nalezené v přírodě.

Výsledky ukázaly, že včely jednoznačně preferují nektar obsahující nikotin a kofein nad "čistým" nektarem. Přednostní koncentrace nikotinu byla 1 miligram na litr, podobna té, která se vyskytuje v přírodě. Co se týká volby vyšších úrovní nikotinu oproti "čistému" nektaru, včely dávali přednost druhé možnosti.

Podle vědců je obtížné určit s jistotou, zda se návykové látky v nektaru staly přítomné v evolučním procesu tak, aby bylo opylení efektivnější. Dá se předpokládat, na základě výsledků této studie, že rostliny, které přežily přírodní výběr, jsou ty, které si vyvinuly "správné" úrovně těchto návykových látek, které jim umožní získat a nikoliv odradit včely, které jim dávají významnou výhodu před ostatními rostlinami. Výzkumníci zdůraznili, že tato studie ukázala přednost, ne závislost, a v současné době zkoumají, zda se včely skutečně stávají závislými na nikotinu a kofeinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com