úterý 16. února 2010

Má fruktózový sirup podíl ve vymírání včel?

Další vysvětlení pro hroucení včelstev vlivem umělých sladidel až ke ztrátě orné půdy. Řešení se však možná nabízí.
Fruktózový kukuřičný sirup (High-fructose corn syrup = HFCS) je horké téma v americké národní diskusi kolem diety s odpůrci, kteří ho napadají, jako je Daniel Engber uvádějící, že je to nezdravé, nepřirozené a nechutné, zatímco rafinerie kukuřice namítají, že je to bezpečné, přirozené a chutné sladidlo. Nyní byly tyto potravinářské přídatné látky zapleteny do úpadku jiného "výrobce sladidel" - včel.
I když výzkumník Blaise W. LeBlanc souhlasí s tím, že Nemoc hroucení včelstev (Colony Collapse Disorder) je pravděpodobně následkem různých environmentálních stresů jako jsou roztoči, pesticidy a infekce (Nosema ceranae), jeho nedávno zveřejněné experimenty si vzaly za cíl vedlejší toxický produkt fruktózového kukuřičného sirupu, který se kromě přísady do zpracovaných potravin pro lidi, jako jsou obiloviny, celozrnný chleba a nápoje, také používá jako potravinový doplněk pro včely.
LeBlanc, který je bývalý výzkumník chemik u amerického ministerstva zemědělství v Tucsonu a nyní vyučuje na nedaleké Pima Community College, označil vedlejší látku hydroxymethylfurfural, neboli HMF, jako potenciálního pachatele v nemoci hroucení včelstev.
Zjistil, že v pod čtyřmi různými teplotami (v rozmezí od 30 ° C až 70 ° C), je fruktózový kukuřičný sirup degradován natolik, že u včel způsobuje záněty nebo průjmy; nad 50°C se úroveň HMF zdvojnásobila a včelí úmrtí se dramaticky znásobila jak bylo pozorováno u hroucení včelstev. Tento syndrom je vážná hrozba - a zničil 28,6 procent z celkového počtu chovaných amerických včelstev, podle průzkumu od podzimu 2008 do jara 2009, a po kterém následovaly další těžké ztráty dvě zimy předtím.
Experti spekulují, že fruktózový kukuřičný sirup lidském potravním řetězci může také vést ke katastrofálním důsledkům, jako je cukrovka a obezita. "Švédští vědci našli HMF v moči u lidí," (http://) říká LeBlanc. Našli také poškození DNA při vyšší úrovni HMF. Němečtí vědci se také domnívají, že HMF může působit jako karcinogen u myší.
Na našem české trhu nebyla také situace s kvalitou medu a obsahem HMF v něm záviděníhodná (HMF je marker přehřívání medu - "karamel"), jak ukazuje pár namátkových odkazů:
Inspekce kontrolovala med prodávaný v českých obchodech - tisková zpráva
Inspekce kontrolovala med prodávaný v českých obchodech
Státní zemědělská a potravinářská inspekce a Státní veterinární správa kontrolovaly med
Blog Fascinovaný včelař
LeBlanc má řešení, aby se minimalizovalo toxicita HMF: Přidáním zásad (např. hydrogenuhličitanu sodného, nebo jedlé sody, vápna, potaš nebo louh sodný) do frukt. syrupu, protože pH (rovnováha kyselina - zásada) se zvedne a co je důležitější, poklesne hladina HMF.
To, že většina včelařů se nepoužívá tuto strategii je prý vina špatné komunikace, regionální faktory a nedostatek respektu k American Bee Journal jakož i nedostatek finančních prostředků na výzkum "(navzdory tomu, že položka USDA je 20 milionů dolarů v průběhu příštích pěti let)." Mnoho problémů by bylo možné odstranit ještě na odborných seminářích," říká LeBlanc, "kdyby vědci provedli průzkumy týkající se ekologických faktorů, jako jsou původní a invazivní rostliny, teploty a diety."
I přes tyto překážky, převládající rozumný závěr je posílit imunitní systém včel "ekologickým" způsobem chovu v nejvyšší možné míře (tam byly u ekologických chovů ztráty neprokázány a nebyly vidět hroucení včelstev).Minulý měsíc se federální soud zruší rozhodnutí EPA schválení včelám toxický pesticid spirotetramat (prodáván jako Movento a Ultor) - vyplývající z žaloby podané Natural Resources Defence Council (Rada ochrany Přírodních zdrojů) - a to může pomoci pohybu průmysl zdravějším směrem.
"Éra míchání bílkovin pro včely je tady," píše Rowan Jacobsen, autor knihy Podzim bez ovoce (Fruitless Fall): Kolaps včel a příchod zemědělské krize.

A proč neposílit tento kulinářský "koktejl" esenciálními oleji, ptají se vědci Margaret T. Chen, mimořádný člen Výzkumného ústavu Vakcín v San Diegu, a Rance B. Lefebvre z veterinární školy, University of California, Davis, kteří věří, že oleje, jako je mentol, hřebíček a skořice, může odrazit škůdce a posílit žaludky včel '. LeBlanc nedávno potvrdil účinnost carvacrol a tymián při kontrole roztoče Varroa a bude studovat kombinovaný účinek na lesknáčka úlového (small hive beetle), tohoto dalšího škůdce pro včely.
Všechno je v pořádku a dobré, píše Dhruba Naug, odborný asistent na Colorado State University ve Fort Collins a autor nedávno studie v Biological Conservation. Ale co když nutriční stres v důsledku ztráty přirozeného prostředí je "bodu zlomu" pro smrtící multistresorový "synergický efekt", který vrcholí v nemoci hroucení včelstev? Řešení Nauga je jednoduché: Zachovat více volné orné půdy a pastvin.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com