pátek 28. srpna 2009

Skvrny na slunci

Furt se něco děje. Tak jsem dnes objevil belgický web s informacemi o skvrnách na slunci. Nevím, jestli mají nějaký význam, moc se o nich v dnešní době nemluví, ale píše se o tom i v Osudech dobrého vojáka Švejka, tak na tom něco musí být:

Citát ze "Švejka"
"Já taky myslím, že je to moc hezký, dát se probodnout bajonetem," řekl Švejk, "a taky to není špatný, dostat kouli do břicha, a ještě pěknější, když člověka přerazí granát a člověk kouká, že jeho nohy i s břichem jsou nějak vod něho vzdálený, a je mu to tak divný, že z toho umře dřív, než mu to někdo může vysvětlit."


Mladičký voják vzdychl si upřímně. Litoval sám svůj mladý život, že se narodil v tak hloupém století, aby ho zařezali jako krávu na porážce. Pročpak je tohle všechno?
Jeden voják, učitel z povolání, jako by četl jeho myšlenky, poznamenal: "Někteří učenci vysvětlují válku objevením se skvrn na slunci. Jakmile taková skvrna se udělá, tak přijde vždy něco hrozného. Dobytí Kartága..."
"Nechaj si své učenosti," přerušil ho desátník, "a jdou raději zamést cimru, dneska je to na nich. Co je nám do nějaký pitomý skvrny na slunci. Kdyby jich tam bylo třeba dvacet, tak si za to nic nekoupím."
"Ty skvrny na slunci mají vopravdu velkej význam," zamíchal se Švejk, "jednou se vobjevila taková skvrna a ještě ten samej den byl jsem bit u Banzetů v Nuslích. Vod tý doby, jak jsem šel někam, vždycky jsem v novinách hledal, jestli se zas nevobjevila nějaká skvrna. A jakmile se vobjevila, sbohem, Máry, nešel jsem nikam, a jen tak jsem to přečkal. Když tenkrát ta sopka Mont Pelé zničila celý ostrov Martinique, jeden profesor psal v Národní politice, že už dávno upozorňoval čtenáře na velkou skvrnu na slunci. A vona, ta Národní politika, včas nedošla na ten vostrov, a tak si to tam, na tom vostrově, vodskákali."


A jak je vidět z tohoto grafu tak je počet slunečních skvrn na minimu. Tak tedy začnu pozorovat souvislosti skvrn a mého života a možná na něco přijdu. S teorií skvrn jsem na tom bídně.

Některý informovaný čtenář by mohl možná přidat informaci do komentáře.

2 komentáře:

  1. Sluneční skvrny přímo souvisí s aktivitou slunce a v současné době se právě naopak o nich mluví dost v souvislosti s tím "nešťastným" globálním oteplováním.V době minima sluneční akivity je i skvrn minimum.Skvrny se jeví jako tmavé ,protože jsou o něco chladnější než je okolí slunečního povrchu.Jinak jsou poměrně horké a o samotě by zářily jako minisluníčka.Mají kolem 4000Kelvinů což je asi 3800 stupňů Celsia.Pokud je hodně slunečních skvrn,bývá slunce v maximu své aktivity a proudí z něho více než jindy tzv.sluneční vítr,což je proud nabitých částic/protony a elektrony a jiné/.Pokud slunce takto září,dokáže ,více než jindy, odstínit kosmické záření,které dopadá z okolního vesmíru do atmosféry Země i na ostatní tělesa Sluneční soustavy.Je známo,že kosmické záření má přímý vliv na zvýšenou tvorbu nízké oblačnosti naší planety a ovlivňuje tak ,společně se sluncem ,tolik v současné době diskutované klima na naší planetě od nepaměti mnohem více než člověk.Jen pro představu,každou vteřinu vyzáří naše slunce takové množství energie,že by z toho mohla žít celá naše civilizace minimálně 1000 let.Pokud to někoho zajímá,je naše slunce malá a tím i stabilní hvězda,která je v současné době v dlouhé a klidné fázi svého,na lidské poměry, neskutečně dlouheho života.Astronomové tomu říkají,že je na tzv. hlavní posloupnosti.Shrnuto a podtrženo,je to prostě ideální hvězda v ideální pohodové "náladě" pro udržení života na Zemi.Tolik včelař a bývalý astrnom amatér. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji příteli včelaři, astronomovi za doplnění odborné informace k článku.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com