pátek 14. srpna 2009

Včely pomáhají vystopovat zločince

Věřte nebo ne, včely létají za pastvou podle podobného zeměpisného modelu jako páchající zločiny sérioví vrazi. Takovým způsobem může chování včely napomoci chytit zločince. Pokud se zrovna nemluví o zabijáckých včelách, je těžké si představit situaci, ve které by měly zabijáci a včely něco společného. Ale ukazuje se, že vědci používají stejný matematický model k popisu chování jak včel tak lidských sériových vrahů.

Metoda nazvaná zeměpisné profilování byla vyvinuta detektivem, který se snažil určit kde by mohli sérioví vrazi žít na základě toho, kde páchají své zločiny. Vrazi pracují celkem blízko domova. Ale ne zase příliš blízko. Udržují si jistý druh nárazníkové zóny bez zabíjení kolem svých skutečných činů.

Podobný způsob chování platí pro včely i čmeláky létající na pastvu. Včely mají také tendenci vyhýbat se květům příliš blízko domova, snad chtějí snížit rizika přitahování dravců, parazitů nebo slídivých vědců k hnízdu. A při práci s bývalým detektivem vědci ve Spojeném Království zjistili, že zeměpisné profilování jim umožní lokalizovat vstup do úlu na základě mapování květů, které včely navštěvují. Výsledky se objevily online v časopise Journal of the Royal Society Interface. Opakování takových pokusů, se včelami nebo jinými pasoucími se tvory, by mohlo zlepšit stejný model pro chytání zločinců.

-Karen Hopkin

http://www.scientificamerican.com/podcast/episode.cfm?id=BE68F335-0A0E-10A0-CD87FCA18F4C3183

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com