pondělí 3. srpna 2009

Také mor včelího plodu zasahuje Skotsko

(spolu s předtím hlášenou hnilobou plodu)
Mor včelího plodu (nákaza v larvě "viditelně" propukne až po zavíčkování buňky - víčka bývají potom propadlá, nebo perforovaná, nebo jinak barevně pozměněná - hmota většinou (ne vždy) páchne, tvoří vytažená sirkou až 1-2 cm dlouhou nitku a pevně lpí na stěnách buňky)


American Foul Brood

Zatímco hledání hniloby plodu (European Foul Brood (EFB)) který byl odhalen ve více jak šedesáti včelstvech v oblasti Perthshire a Angus (čtyřicet jich bylo zničeno), americká odrůda (american foulbrood = mor v. p.) byla nalezena v úlech ve včelnicích Perthshire. Mor v.p. byl nalezen minimálně ve čtyřech včelstvech a třech včelnicích.


European Foul Brood


Hniloba plodu (objevuje se již v otevřeném plodu, larva není perleťově bílá, ale krémově žlutá)

Včelstva infikovaná hnilobou mohou být naštěstí léčena a normálně zachráněna, ty s morem v. p. však musí být zničena spálením infikovaných včelstev. Nemoc samotná je způsobena bakterií infiltrující včelí larvu, zkonzumuje její zásoby potravy a larva vyhladoví k smrti. Může se rozpoznat silným zápachem zkažené ryby v infikovaných úlech a změnou barvy buněk (viz obrázek). Rada odborníků je kontrolovat včelstva pravidelně a při jakékoli známce kontaktovat lokální včelařskou asociaci a hledat radu a informovat vládní úřad DEFRA.
Hniloba plodu byla objevena v Perthshire a Angus minulý měsíc.
Gavin Ramsay ze Skotské asociace včelařů řekl: "Je to nejhorší problém včelaření ve Skotsku za velmi mnoho let. "Bude to velmi rozvratné pro včelaření asi po několik let. "Je to nemoc s povinným nahlášením, tak to znamená že jestli máte podezření, řekněte to úřadům a inspektoři včelařství přijdou se podívat a otestují to.

"Je to nový problém, něco s čím nejsme zvyklí zacházet, tak to znamená že lidé se budou muset naučit identifikovat to v počátečním stádiu, aby to mohlo být ošetřeno, a také naučit se změnit naše včelaření, abychom minimalizovali pravděpodobnost, že se nám to objeví."

Zdroj zprávy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com