sobota 15. srpna 2009

Ve zhroucených včelstvech byl vyšší obsah patogenů

Včely ve včelstvech napadených nemocí hroucení včelstev (colony collapse disorder (CCD)) mají vyšší úrovně patogenů a jsou současně infikovány větším počtem patogenů než ty bez CCD, ale žádný patogen nemohl být vyčleněn jako příčina CCD, zjistila studie mezinárodního týmu výzkumníků.
Výzkumníci představováni Penn State's College of Agricultural Sciences, University of Liege, Gembloux Agricultural University, North Carolina State University and the U.S. Department of Agriculture's Agricultural Research Service (ARS), nasbírali vzorky dospělých včel, plástů, pylu a plodu - vyvíjející se larvy - z 91 včelstev na 13 včelnicích ve Floridě a Kalifornii a kvantifikovali více jak 200 proměnných včetně přítomnosti parazitů jako roztoče varroa a tracheálního roztoče; bakteriální infekce, viry, plísně; úrovně pesticidů; faktory výživy; a včelí fyziologie. Neby nalezen pouze jediný faktor ve včelstvech s CCD.
Zjištění studie, která byla publikována v časopise PLoS ONE, ilustruje složitost řešení problému CCD, podle vedoucího autora a entomologa Penn State Dennise vanEngelsdorp. "Naše výsledky naznačují, že tato podmínka může být nakažlivá nebo výsledek vystavení běžnému rizikovém faktoru napadajícímu imunitní systémy včel, je činí vnímavějšími k patogenům," řekl vanEngelsdorp, který je zastupující státní včelař pro ministerstvo zemědělství státu Pennsylvania.
VanEngelsdorp poznamenal, že vyšší množství patogenů způsobuje pravděpodobně symptomy CCD, ale co způsobuje, že včely se infikují tolika patogeny je dosud neznámo. "Ačkoli patogeny zřejmě hrají kritickou roli v CCD, tato role může být druhotná, něco jako když pacienti AIDS umírají na sekundární nemoci," dodal.
Žádný ze zjištěných patogenů neměl vyšší výskyt ve včelstvech, která měla CCD. Nebyl také významný rozdíl ve výskytu ani v celkovém počtu varroa nebo roztočíků a Nosemy, protozoan působíci nemoc včel.
Ale celkově byla CCD včelstva současně infikována vyšším počtem patogenů - virů, bakterií a mikroparazity, jako je Nosema. Například 55 procent CCD včelstev bylo infikováno třemi nebo více viry ve srovnání s 28 procenty včelstev bez CCD.
Výzkumníci také našli detekovatelné úrovně reziduí z 50 různých pesticidů ve všech zkoumaných včelstev, ale nebylo spojení mezi zvýšenými úrovněmi pesticidů a CCD.
Ve skutečnosti, pyrethroid insecticide Esfenvalerate -- používaný pro širokou škálu škůdců jako jsou moli, mouchy, brouci a jiný hmyz na zelenině, ovoci a ořechách - se vyskytoval ve vosku včelstev bez CCD, a byl nalezen ve 32 procentech včelstev bez CCD ve srovnání s 5 procenty CCD včelstev.
Coumaphos, který je používán k ošetřování včel na varroa, byl také nalezen ve vyšších úrovních ve včelstvech bez CCD.
Entomolog Jeff Pettis s ARS Bee Research Laboratory v Beltsville, Md., řekl, že studie ukazuje, že budoucí výzkum by se měl soustředit na monitoring obsahu parazitů, patogenů a pesticidy a také na potenciální interakce mezi pesticidy a patogeny. "Zatímco výsledky studie neindikují specifickou příčinu CCD, pomáhají vědcům zúžit směry výzkumu CCD tím, že ukazuje že některé možné příčiny jsou méně pravděpodobné," řekl Pettis.
Spoluautoři studie z Penn State jsou Chris Mullin, professor of entomology; mimořádná profesorka entomologie Maryann Frazier, ; Jim Frazier, professor of entomology; a Diana Cox-Foster, professor of entomology a Robyn Underwood.
Další výzkumníci jsou Jay D. Evans a Yanping Chen, ARS; Claude Saegerman, University of Liege; Eric Haubruge a Bach Kim Nguyen, Gembloux Agricultural University, Belgium a David R. Tarpy, North Carolina State University.
ScienceDaily (Aug. 13, 2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com