sobota 22. srpna 2009

Krádeže včelstev ve světě

Tak jako u nás se krade, tak se krade všude. V poslední době se objevují krádeže celých včelstev a medových zásob z úlů.

Španělsko:
Krádež 48 včelstev v místě Cardeňosa u Topas (Salamanca) v ceně asi 3000 Eur. Krádež vyšetřuje policie.
Odkaz

USA, Washington
Zloděj zmizel s 25 včelstvy
Na farmě v West Richland zmizely včely a úly v ceně $12,000, z Robert Cox Farm, 1579 Dallas Road, někdy mezi nedělí a pondělím, jak řekl šerif Lt. Joe Lusignan, Benton County .

Krádež byla hlášena v pondělí. Odhadovaná ztráta nepočítá se ztrátou produkce medu. Nebyl zatím označen podezřelý. Včely byly používány k opylování dýní, které se na farmě pěstují. Typická cena  nákupu oddělku s 10,000-15,000 včelami je $125-$150 včetně matky.

Ukradené úly stály asi 60 cm vysoko, 50 cm široké a 40 cm hluboké a 120 cm vysoké. Podezřelý naložil úly na nákladní auto ručně. Musel mít se včelami zkušenosti.

Nový Zéland
Včelstva zmizela v noci
Veřejnost se žádá, jestli neuvidí 20 úlů ukradených přes noc v neděli ze sadu v Te Puke.
Včelař v Te Puke John Mills řekl, že úly byly ukradeny z majetku Washer Rd, severně od města, v noci nebo časně ráno v pondělí.

Pan Mill je krádeží zničen, protože úly pronajímal na opylování kiwi a byl to jeho hlavní příjem.
Není to tak snadné jít a koupit je. Včelstva v jedné bedně jsou většinou barvy smetanové a nesou identifikační číslo D6712.  Takový počet musel být odvezen nákladním autem. Byla to první krádež včelstev v této oblasti za řadu let.

Chille

Někdo (asi včelař) vyloupil rámky s medem z 55 úlů. Nechali vše v pořádku, a tak majitel nic nezpozoroval až nyní, když připravoval včřesltva na opylování do mandlí. Včely hladověly, a většina jich uhynula. Je to zločin uprostřed zimy (Chille totiž leží na jižní polokouli).
Odkaz

2 komentáře:

  1. Krádeže včelstev jsou jistě polítováníhodné, mě ale překvapila skutečnost, že panu Millovi stačí 20 včelstev na to, aby odměna za opylování byla jeho hlavním příjmem.
    JR

    OdpovědětVymazat
  2. Správně nemělo být že byl, ale že je hlavní příjem. Zřejmě těch úlů má víc a ukradli mu jenom 20. I to zabolí. Lidi jsou potvory všude.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com