pátek 13. srpna 2010

Zprávy o medu ze světa

Úroda medu v roce 2009 v USA byla nejhorší v historii. 144 milionů liber byla nižší o 12% úrody 2008 a o 28% úrody před 10 lety. Průměr za posledních 5 let byl 156 milionů liber.

Některé důvody špatné úrody:
Počasí - sucho na západě a chladno, vlhké počasí ve středozápadu.
Omezená plocha snůšky - hodně plochy pro včely se přeměnilo na farmářskou půdu na ziskové plodiny nebo se změnila pro komerční nebo rezidenční použití.
Méně včel - CCD a zvýšené používání pesticidů na plochách, které byly vhodné pro včelí pastvu.

Pokles produkce medu ve většině zemí s největší produkcí medu vytvořil kritický nedostatek medu. Jelikož poptávka po medu významně neklesla, ceny surového medu na světovém trhu stoupají.
Úroda medu v Jižní Americe byla špatná většinou kvůli špatnému počasí. Jihoamerický med je drahý a většina tohoto medu se prodává v Evropě.
Indie měla dobrou úrodu medu, ale zjišťuje se, že hodně z tohoto medu je falšováno. Cena medu je o 15-20% všší než minulý rok. Ačkoli úroda medu ve Vietnamu je lepší než minulý rok, ale celkový objem je malý a konkurence pro tento med je vysoká.
Většina čínského medu je prodávána v Evropě. USA přijímá čínský med jako medový sirup nebo je obcházen přes třetí země. Podvody s čínským medem v USA je hlavní problém.
Nadějná je úroda v USA v roce 2010, ale ceny budou vysoké a ceny medu možná klesnou pokud poklesne jeho prodej.

Honey Update

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com