pondělí 9. srpna 2010

Statistika věda je a má zajímavé údaje

Američtí včelaři Larry Krengel a Wendy Schweigert zorganizovali přehled o včelařích ve světě na základě dotazníku. Dostali 1300 odpovědí z 5 kontinentů. Kontinenty Afrika a Antarktida zůstaly nereprezentované.

Průměrný včelař je 52 letý muž, který včelaří 9 let a ošetřuje 4 včelstva. Minulý rok nepoužíval žádné léky proti roztočům, ale podporuje používání esenciálních olejů, práškového cukru,nebo trubčích pastí na kontrolu Varroa. Dává přednost neléčení Varoázy vůbec. Politicky je umírněný; věří v Boha a praktikuje náboženství nepravidelně. Šetří energii a recykluje. Má obecně rád zvířata. Má stabilní osobnost, je svědomím introvert a je otevřený novým myšlenkám. "Typický" však často nepopisuje konkrétní osobu.

Průměr samozřejmě je velké zjednodušení dat. 5% odpovídajících se popisuje jako Komerční včelaři, 12.7% včelaří jako vedlejší zaměstnání, a 82% jsou hobbysti - zájmoví včelaři. Komerční včelaři chovali včely průměrně 23.4 let a udržují až 16,000 včelstev, ačkoli 10 včelstev je nejčastěji hlášený počet pro tuto skupinu. Hobbysti chovají včley průměrně 7.4 let a mají 2 nebo 3 včelstva, ačkoli také někteří hlásili 152.

Mezi nejzajímavějšími zjištěním bylo vzdělání včelařů. Pouze 1.2% hlásilo vyšší úroveň vzdělání - střední škola nebo méně. Většina z těchto včelařů bylo přiliš mladých aby ukončili střední školu. Dalších 5.8% uvádělo střední školu, 28.7% mělo vysokou škou nebo 2-letou, a 19.7% 4-letou školu.
Nejzajímavější je že 12.6% mají vzdělání po vysoké škole a plných 32% mají vyšší tituly. Tento vzorec je konzistentní napříč včelařů komerčních, zájmových a s vedlejším zaměstnáním. Procento včelařů s vyšším vzděláním je 3 krát větší než v obecné populaci.

Test osobnosti byl v přehledu a měřil extrovertnost, ochotu, emoční stabilitu a svědomitost. Včelaři se liší od obecné populace ve všech kromě svědomitosti. Jak včelaři tak obecná populace má tendenci k vysoké svědomitosti. V ostatních vlastnostech včelaři mají tendeci být méně extrovertní, více otevření novým myšlenkám, emočně stabilnější, ochotnější než obecná populace.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com