čtvrtek 21. ledna 2010

Včely vypouštějí smrtící vůni,

která zkracuje život sourozenců.
Je to jeden způsobů jak se pomstít na sourozencích: Vypustit smrtící vůni. Výzkumníci včel odhalili první příklad feromonu, který zkracuje život jiných členů rodiny - v tomto případě starších sester.

"Jen malé vdechnutí může změnit váš život,"řekl bioložka Gro Amdam ze Státní univerzity Arizona, spoluautor studie publikované v The Journal of Experimental Biology.
Předchozí výzkum ukázal, že přítomnost larev ve včelstvech snižuje zásoby energie dospělých včel a zkracuje život včely. Vědci také zjistili že larvy vypouští "plodový feromon", který způsobuje že dospělé konzumují více pylu, aby udržely krok s požadavky larev na potravu. Ale jinak bylo málo známo o tomto vzácném chemickém lektvaru nalezeném pouze ve včelách.

Když Amdam a kolegové krmili dospělé včely syntetickým syrupem s feromonem, zjistili něco překvapivého: vyčerpaly se životní zásoby proteinu nazvaného vitellogenin z včelí tukové tkáně a zkrátil se dramaticky jejich život.

Očekávaná délka života včelstva klesla pod 200 dní, a tak bylo pro včely obtížné přečkat přes zimu.

“Jen jeden nádech feromonu má stejný účinek jako by byl přítomen plod. To je opravdu udivující,” řekla Diana Wheeler entomoložka na University of Arizona, která nebyla zahrnuta ve studii.

Feromon způsobuje, aby se vitellogenin přesunul z tukové tkáně do krve, kde je přenášen do hlavových žláz a je změněn do kašičky, kterou starší sestry krmí larvy. Ve skutečnosti dospělé dělnice přenechávají své zásoby energie k vychově jejich náhradnic. "Je to skupinové chování, které je důležité ve včelstvu, nikoli pro jednotlivé včely," řekla Amdam. Takovým způsobem se uvažuje o včelách jako o skupině.

“Je to ten nejpozoruhodnější příklad výběru na úrovni včelstva co znám,"řekla Wheeler.

Vitellogenin je běžný mezi druhy kladoucími vajíčka, a jeho vazba na zdraví a přežití může velmi dobře existovat u jiných druhů. “Příroda přišla s tímto proteinem v jistý okamžik a zastavila se tím," To nám říká, že musí být důležitý pro život obecně.

Dlouhý čas si vědci mysleli, že vitellogenin je poměrně nezajímavý protein, který pouze zajišťuje výživu pro embrya. Ale nedávno se zjistilo, že působí jako antioxidant a reguluje imunitní odezvy, stárnutí a snůškové chování u včel.

“Přímá souvislost mezi senzorovým systémem a stárnutím je absolutně fascinující. Odbornice na Vitellogenin Wheeler řekla, že není známo zda tento protein ovlivňuje stárnutí u jiných druhů, nebo ja to funguje, ale tato studie dává startovací plochu pro budoucí výzkum. Také slouží jako varování pro včelaře, kteří někdy používají plodový feromon aby zvýšili opylování plodin. Studie ukazuje, že tato praxe by mohla vést ke zhroucení včelstva.

“Brood pheromone suppresses physiology of extreme longevity in honeybees (Apis mellifera),”

2 komentáře:

  1. Napadla ma myšlienka, že s týmto feromonom môže mať súvislosť pri búrlivých znáškach ( nad 6 kg za deň ) likvidácia otvoreného plodu včelstvom. Pri kontrole takých včelstiev v agátovej znáške po 14 dňoch trvania znášky, tam kde bol pri nástupe znášky otvorený plod nebolo po ňom ani stopy. Vo všetkých článkoch a knihách o včelárstve sa tvrdí, že pri dostatočnom priestore úľa, matky kladú vajíčka aj pri búrlivých znáškach. Lenže po búrlivej znáške vo včelstve som našiel len pobehujúcu matku po plastoch a žiadny otvorený plod.
    Kostár Vasil

    OdpovědětVymazat
  2. O akátové snůšce se mi může jenom zdát, má v okolí asi 5 akátů, které jsem tam zasadil sám. Ta vaše situace může možná nastat proto, že po zaplnění dostupného prostoru medem již nezbude místo na nový plod. Včely jsou hamouni a když je zdroj, tak ho vyberou do mrtě. A když nemají otevřený plod a tísní se, tak se zpravidla vyrojí.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com