neděle 10. ledna 2010

Očkování včel proti roztoči Varroa je možné

Poprvé vůbec byly včely ústně očkovány ' geneticky vyvinutým produktem, který byl nedávno nalezen v roztoči Varroa, který saje včelám „krev“ (hemolymfu). Tento produkt je DNA-plasmid, který se běžně používá pro člověka, koně, prasata a také pro ryby. Vynálezce tohoto inovativního DNA systému očkování včel je Matthias Giese, PhD, který otevírá vlastní Ústav pro molekulární vakcíny (IMV) v Heidelbergu / Německo od roku 2010.

zdroj zprávy

DNA vakcíny jsou nová generace moderních vakcín, skládající se z kruhové plasmidové struktury, kódované pro specifický antigen, bez jakýchkoli toxických nebo nebezpečných prvků patogenu. První DNA-vakcíny se již používají na zvířatech.

Tato inovativní včelí 'vakcína' je vmíchána do standardního živného roztoku založeném na cukru. Testovací DNA-plasmid pVAX-EGFP-SV40 je kódován takzvaným signálním genem a vyjadřuje zeleně fluoreskující protein. Tento testovací protein může být později zjištěn pomocí fluorescenční mikroskopie nebo imunoblotovým systémem pomocí protilátek. Pozoruhodný postřeh je to, že vyjádření EGFP je řízeno podporovatelem SV40, obvykle používaným pro lidi a savce. Specifický podporovatel funguje podle očekávání také pro hmyz.
Včely napadené roztoči Varroa byly krmeny testovacím DNA-plazmidem v průběhu několika dní. Poté byly jak včely tak roztoči vyšetřeny na přítomnost EGFP. Výsledky jsou velmi jasné: Jak u včel tak u roztočů bylo zjištěno, že jsou pozitivní na EGFP, což ukazuje, že roztoči absorbovali EGFP cestou sání krve.

Tato technologie nyní otevírá cestu k úspěšné ústní aplikaci specifického DNA-plasmidu jako anti-Varroa činitele. DNA-plasmid je možné kódovat pro hlavní podnět k posílení imunitního systému včel v boji proti roztočům Varroa nebo toxické látce specifické pouze pro roztoče. Také je možné kódovat vysoce specifickou siRNA pomocí tohoto DNA-plasmidu. V neposlední řadě může být tento DNA plazmid použit jako aerosolový sprej přímo na plodový plást. Tento výrobek je bezpečný, bez nebezpečí pro včely a nepřenáší se do životního prostředí během opylování.

PhD Matthias Giese
Vynálezce tohoto inovativního DNA-očkovacího systému včel je Matthias Giese, PhD. Začal tyto studie v roce 2004 a zahájil program jako IMV v roce 2007, kdy získal grantové prostředky ze spolkového německého ministerstva pro výživu, zemědělství a ochranu spotřebitele. Giese pracoval v několika vedoucích funkcích po více než 15 let v mezinárodních farmaceutických společnostech, když nastoupil u Fraunhoferova ústavu pro buněčné terapie a imunologie v roce 2006 jako vedoucí vývoje vakcín. V roce 2009 odešel z Fraunhoferova ústavu s cílem otevřít vlastní institut pro molekulární vakcíny (IMV) v Heidelbergu / Německo od roku 2010. Giese je přední odborník na DNA-vakcíny, zejména pro terapeutické vakcíny. Ten již dříve zveřejnil patent na první léčebné DNA-vakcíny proti vytrvalé virové infekci u koní.

Největší nepřítel včel
Z ekonomického hlediska, je včela třetí nejdůležitější zvíře pro člověka, po prasatech a skotu, pro její celosvětovou opylovací činnost v zemědělství.

"Kde ty všechny včely jsou?"
Existuje mnoho důležitých problémů ovlivňujících zdraví včel. Kontaminace pesticidy, plísňová onemocnění, jako je Nosema ceranea, náročné cestování v kamionech z jedné oblasti plodin do jiné a elektrický smog se má za to, že ovlivňuje život včel. Od konce roku 2006 až do začátku roku 2007, američtí včelaři hlásili ztráty ve výši 30% až 90% svých včelstev, jev označený odborníky jako Nemoc hroucení včelstev „Colony Collapse disorder (CCD)„ . V jiných zemích, např. v Německu, vykazují ztráty pro rok 2008 od 40% do 50%. Podobné ztráty jsou hlášeny také v jiných evropských zemích. Opylení je kritickým prvkem v zemědělství protože včely opylují více než 130 plodin ve Spojených státech a přidávají 15 miliard dolarů ročně v hodnotách plodin.

Možná nejdůležitějším faktorem, který přispívá k CCD a k největšímu nepříteli včel, je nadbytek parazitů, jako je krvežíznivý roztoč Varroa. Roztoči Varroa se přilepí na tělo včely a sají jejich hemolymfu. Tento proces šíří do včel RNA viry, jako například vir deformovaných křídel (DWV). Nákaza od roztočů vede k úmrtí včelstva. Roztoč Varroa je parazit s nejvýraznějším hospodářským dopadem na odvětví včelařství. Proto je vývoj biologicky bezpečného a účinného produktu proti Varroa naprosto nezbytný. Další problém je to, že roztoči Varroa na celém světě se stávají odolní vůči chemickým látkám (které se dosud používají v boji proti Varroa Destructor).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com