pátek 15. ledna 2010

Dynamika virových epidemií

ve včelstvech napadených Varroa

Shrnutí studie

1. Když parazitický roztoč Varroa přeskočil z východní na západní včelu, miliony včelstev uhynuly. Nedávná práce odhalila, že pravděpodobná příčina těchto kolapsů je to, že roztoči vytváří novou cestu přenosu, jako vektor určitých včelích virů.

2. Pomocí matematického modelu, parametrizovaného nedávno sbíranými daty o včelích virech, jsme vyšetřovali vztah mezi napadením roztoči a možnostmi virové epidemie vznikající ve včelstvu.

3. Model ukazuje, že rovnováha spolužití mezi roztočem, virem a včelou ve východní včele, se ztratila v západní včele, ne jednoduše kvůli nové přenosové cestě, ale také protože populace roztoče v západní včele přesáhla kritický epidemický práh. Kvantitativně určujeme kritické epidemické napadení roztoči pro dva dobře prostudované včelí viry, vir akutní paralýzy a vir deformovaných křídel, po celý životní cyklus včelstva.

4. Stejně jako pohled na strategie boje s roztoči, model nám dovoluje rozplést relativní důležitost různého chování včely a roztoče v šíření virů. Uvažujeme vývojová hlediska nové cesty přenosu virů, když se díváme zvláště na to jak měnící se sociální organizace může vyvolat kolektivní odolnost.

The Dynamics of Virus Epidemics in Varroa-Infested Honey Bee Colonies
D. J. T. Sumpter and S. J. Martin
Journal of Animal Ecology, Vol. 73, No. 1 (Jan., 2004), pp. 51-63
(article consists of 13 pages)
Published by: British Ecological Society
Stable URL: http://www.jstor.org/stable/3505316

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com