pátek 15. ledna 2010

Byl zrušen zákaz dovozu australského medu

na Nový Zéland. Tento 50-ti letý zákaz dovozu medu byl zrušen.

Včelaři na NZ se obávají, že dovozy ohrozí jejich životaschopnost. Med ze Západní Austrálie - který nemá zárodky hniloby plodu (European foulbrood disease - EFB) ze včelstev se může dovážet do země bez ošetření. Ostatní Australský med musí být ošetřen teplem a některé další včelí produkty mohou být ošetřeny ozařováním.
Teplotní ošetření řeší riziko EFB a nosema ceranae, parazitní microsporidium.
Velké zásilky medu ze států s lesknáčkem úlovým by měly být také teplotně ošetřeny.

Zdroj zprávy

Národní asociace včelařů (The National Beekeepers' Association (NBA)) předběžně varuje, že levný importovaný med ohrozí životaschopnost včelařství a opylovaných vyvážených plodin a krmiv.

Dovozy medu byly zakázány po desetiletí, kromě malého množství z pacifických ostrovů.

Ale průmysl se stále vzpamatovává z příchodu roztoče varroa před šesti lety - pravděpodobně dovezeného včelařem propašovanou matkou do země pro chov.

Od roku 2000, Severní ostrov ztratil téměř 2000 včelařů, 3000 včelnic a téměř 30,000 včelstev.

A nyní se roztoči varroa usídlili na Jižním ostrově.

Prezidentka NBA Jane Lorimer předpovídá, že z dovozu medu bude následovat další úbytek včelstev. Její organizace nesouhlasí s názorem Biosecurity NZ že med z Australie - potenciálního obchodního konkurenta - může být bezpečně dovážen, pokud je teplotně ošetřen.

Australští včelaři a politici ale říkají, že dřívější zákaz Australského medu byl nespravedlivý. Avšak politici také podotýkají, že jestliže přijmou omezení NZ na med, Nový Zéland by měl přijmout Australské rozhodnutí zakázat Kiwi plody kvůli nemoci ohňové sněti.
Někteří včelaři patřící k Bee Industry Group říkají, že včelaři by potřebovali čeli větší domácí konkurenci, a jestliže riziková analýza došla k názoru, že australské včely jsou bezpečné, včelařský průmysl by to měl akceptovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com