úterý 14. září 2010

Některé příčiny ztrát včelstev

Souběžně se zprávami o dramatických ztrátách včelstev až 35% v USA, Izraelští komerční včelaři odhadují roční ztrátu ve výši 25%. Navíc jejich včelstva nebyla tak silná jako v předešlých letech a medový výnos byl snížen. Od 58 včelařů (46 000 včelstev) dotázaných, 40% si stěžovalo na rozsáhlé ztráty včelstev v průběhu roku 2008.

S cílem zjistit možné příčiny úbytku místních včelstev, byla iniciován komplexní studie incidence a charakteristiky ztrát včesltev v Izraeli. Naším cílem bylo zhodnotit (a) rozsah a příznaky úbytku včelstev po celé zemi, a (b) role patogenů a parazitů na zdraví včelstva.

Zvýšená incidence vysokých ztrát byla častější v poměrně malých včelařských provozech(méně než 100 včelstev). Profesionální management by mohl hrát významnou roli v prevenci ztrát, protože nejnižší ztráty byly hlášeny u chovatelů, kteří provádí preventivní ošetření proti Nosema a Varroa.

Během zimy 2008 - 2009, populace včelstev byla celkově normální a včely se symptomy nemoci (pytlíčkový plod, paralýzy nebo deformovaných křídel) byly vzácně pozorovány (9%). Nicméně PCR vyšetření odhalilo, že 73% testovaných úlů ukazuje asymptomatickou infekci viry (BQCV, IAPV, DWV, VaDV-1, SBV, ABPV).

Ve 42% z nich, byl zjištěn více než jeden virus u stejného vzorku. Některé kolonie byly také zamořeny Nosemou nebo Varroa. Pouze 5% včelstev v průzkumu byly diagnostikovány jako bez patogenů. V souhrnu jsme zjistili, že vysoký podíl zdánlivě zdravých včelstev mělo více patogenů.

Hodnocení ztrát včelstev v Izraeli v souvislosti s výskytem patogenů a škůdců, Apidologie

Evaluation of colony losses in Israel in relation to the incidence of pathogens and pests, Apidologie

3 komentáře:

  1. IMHO:В Сибири тоже наблюдается такое явление.По моему это связано с заболеванием пчел варровтозом.На фоне этого заболевания возникают другие инвазии с выше упомянутыми вирусами что и приводит к гибели пчел.

    OdpovědětVymazat
  2. Překlad:
    "Na Sibiři je také pozorován takový úkaz. Podle mého je to spojeno s nemocí včel Varoáza. Na základě této nemoci vznikají další invaze s uváděnými viry a to vede k záhubě včel. "

    Varroa D. nahlodá včelu a těmi otvory pak mohou vstupovat viry. V.D. také oslabuje larvy a tím zhorší imunitní systém dospělé včely.

    OdpovědětVymazat
  3. Imunitní systém se nějak tvoří. Není jasné proč po kousnutí varroázou zrovna některé včely A.m. kolabují a některé nekolabují. Původní hostitel A.cerana má evoluční vývoj právě takový, že má mnoho genů navíc. Ty pracují na vnějších patogenech. Nesbírá propolis narozdíl od A.m., která supluje svůj nedostatek imunity propolisem. To je klíčové. Můžu mít v tuto dobu více jak 500 ks spadu samiček po zaléčení, ale včely jsou vitální. Jiný rok po takovém zjištěném spadu včely i kolabují. Klíčem u A.m. je snůška z čehokoli a kvalita.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com