středa 28. dubna 2010

Nepotřebujeme včely, potřebujeme med

Píšou v článku na ruském webu We Don’t Need Bees – We Need Honey

Vynálezce z Moskvy vyvinul zcela novou technologii pro komerční včelaření. Navrhuje odstranit včelí matku z úlu, což umožní sklizeň až 20 kilo čistého medu každý měsíc.

Včelaření obvykle naráží na řadu problémů, které odrazují miliony amatérů od této užitečné aktivity. Především je to boj s parazity a nemocemi, vytváření nových včelstev, a nakonec nutnost přípravy včelstva pro přečkání zimy. Alexander Kulinich, dřívější člen institutu obecné genetiky (Ruská akademie věd) a současný včelař, tvrdí, že vynalezl techniku pro překonání všech zmíněných potíží s chovem včel. Jeho inovace je založena na dosažení přirozené genetiky a chemie.
Běžné včelstvo se skládá z včelí matky, trubců, kteří oplodní matku, a včel dělnic, sbírajících med. Včely potřebují med ke krmení larev. Kulinich navrhuje vyloučit stádium včel krmiček, které spotřebuje hodně medu ze životního cyklu včelstva.

Včelí rodina může být rozdělena v čase a prostoru. Matka by měla žít ve speciální včelí farmě, kde pod profesionálním vedením bude klást vajíčka a budou se vychovávat mladé včely. Dospělé včely dělnice mohou být spojeny v takzvaných včelích paketech a prodány komukoli,kdo je potřebuje. Měli bychom ovšem pracovat s mírumilovnými včelími druhy, jako je Karpattská nebo Kavkazská včela, například, abychom se vyhnuly potenciálně nebezpečným incidentům s lidmi, říká Krulinich.

Včelí paket je lehký 1.5 kg, plastický úl, který je vybaven voskovými mezistěnami, kde budou včely stavět plásty a plnit je medem. Zákazník umístí paket na vybrané místo a otevře vchod úlu. Během měsíce je úl plný medu a vyprázdní se přirozeným vymřením včel dělnic, které obvykle nežijí déle jak 25 dní. Nezbývá než vyřezat plásty a vymačkat z nich med. Další výhoda včelích paketů je to, že si můžete být absolutně jisti, že med pochází z květů, není to rafinovaný cukr nebo imitace medu. Vlastník úlu také zná květy, které včely navštěvují. Experimenty prováděné v roce 2005 ukázaly, že včelí paket snadno dodá 20 kg medu během květu lípy.

Ale proč by včely měly přinášet do prázdného úlu med, kde nežije včelí matka, jinými slovy proč by měly pracovat pro nic za nic? Nicméně oni to dělají, protože každý včelí paket obsahuje past s feromony včelí matky. Tato vůně oklame včely dělnice. Včelí chov je podporován zvláštním hormonem, regulujícím růst včel. Zdroj pro hormon se nalézá v rostlinách, které ho vylučují aby se chránily před hmyzem a narušily jejich vývojový cykl. Avšak správné a přesné použití hormonů dovoluje dospívání hmyzu v periodách, kdy se nekoná přirozené dospívání.

Mnoho ruských zahrádkářů mají problémy s opylováním zahrady. Tudíž tento trh s včelími pakety, protože stojí jejich výroba málo 17 dolarů - včetně plastového úlu. Technika vynálezce navrhuje další zajímavou myšlenku - medová dovolená. Vezmet si včelí paket sebou během cestování na nějaké krásné přírodní místo - louku, hory atd. - kde kvetou rostliny pro sklizeň medu. Jako výsledek dostanete perfektní dovolenou a slušnou dávku výborného medu.

Pokud by to vše bylo pravda, tak za 17 dolarů ceny paketu včel bychom měli 20 kg medu bez velké práce. To by si kdekdo dal líbit. Pakety se včelami za účelem opylování se ve světě používají, shazují se dokonce na plantáže s opylovanými plodinami z letadel. Pak se na konci sezony zaorají. Ale že by z nich někdo sklízel med, to jsem ještě nečetl. Lidská fantazie nezná mezí a možná to někomu bude fungovat. Tak to vyzkoušejte komerční včelaři. Ještě se nějak dostat k tomu mateřskému feromonu bez chovu matek.

3 komentáře:

  1. mně se to nelíbí

    OdpovědětVymazat
  2. Zkoumat svět přírody bez pokory vede ke zrůdnostem. Z některých vědců bych nechal vyrobit pakety s hormony a schazovat je z letadel :-)
    Honza

    OdpovědětVymazat
  3. Souhlas. Mohlo by se stát, že za nějakou dobu zase budeme léčit "nemoc šílených včel".

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com