sobota 17. dubna 2010

Opět jsou hlášeny velké ztráty včelstev v USA.

"Každý vidí tuto zimu ztráty, " "Tyto ztráty byly asi tento rok nejhorší vůbec." řekl Dave Hackenberg, Lewisburg, Pa. (první včelař, který objevil příznaky CCD v roce 2006). Ostatní komerční včelaři mají "50 procent od pozdního podzimu a v zimě, kdy jsou včely typicky v chomáči v úlu. "Začali jsme pozorovat ztráty v říjnu a v listopadu - a ty pokračovaly do ledna."
Osmdesát procent postižených úlů vykazuje známky CCD, řekl Hackenberg. Včely létavky se navracejí do úlu i když má včelstvo plno plodu a čeká na vylíhnutí. Jedna teorie je ta, že létavky vědí, že jsou nemocné, odlétnou a zemřou jinde, než aby nakazily včelstvo. "Něco se pokazilo". říká Hackenberg.
Zac Browning, velký včelař, který žije v Blackfoot, Idaho, je pyšný, že se stará sám se zaměstnanci o 18,000 včelstev, které jsou schované v přístřešku v zimě. Nákladnou prací s krmením a léčením, udržel Browning své ztráty na 10 procentech od roku 2006. ALe když poslal včelstva na mandlovníkové plantáže do Kalifornie tuto zimu, jedna třetina včelstev byla nalezena vyhubených, většinou bez létavek. "Museli jsme redukovat naše závazky a zrušit kontrakty," řekl.  Zdroj: Washington Post

5 komentářů:

  1. Čo Tí Američania robia so svojimi včelami, ja som ošetril včely len fumigáciou avartinom a všetky žijú. Myslím si, že svoje včely nedokážu správne ošetriť proti V.D., alebo na naše včely neplatí CCD? Anton

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky nemám žádné ztráty, ale mám věrohodné informace, že někdo tady na okrese má 50% ztráty i větší. Kdyby tam v USA někdo přišel na pravou příčinu těch katastrof, tak bude slavný.
    Možná mám štěstí, že po 15.7. už nemám žádnou snůšku a musím krmit. Ti mí známí včelaři co se chlubili snůškou např. z jetele atd. v srpnu, už včely nemají.

    OdpovědětVymazat
  3. Tady jeden článek na toto téma:
    http://www.matrix-2001.cz/clanek-detail/4422-vcely-vymiraji-po-cele-zemekouli-zde-je-pricina/

    OdpovědětVymazat
  4. Tady jeden článek na toto téma.
    http://www.matrix-2001.cz/clanek-detail/4422-vcely-vymiraji-po-cele-zemekouli-zde-je-pricina/

    OdpovědětVymazat
  5. Viděl jsem videa, jak se chovají včely ve velkém v USA na plantážích. Už se nedivím. Takové prostředí, počty a zacházení žádný tvor nemůže přežít.

    OdpovědětVymazat

Komentář na blogu fcelar.blogspot.com